rewelacyjne spaghetti z krewetkami i kremowym sosem
29.11.12
Dzisiaj, na jesienną chandrę, zapodaję fantastyczny makaron z krewetkami. Sos do tych krewetek jest tak aromatyczny, tak kremowy, że nie sposób powstrzymać się od mruczenia z rozkoszy. Przynajmniej ja nie mogłam. To jedno z tych dań, po których ukradkiem wylizuje się patelnię ;). Może zdjęcia tego nie oddają (robione po ciemku i w pośpiechu), ale naprawdę warto się skusić...
Spaghetti z krewetkami w pikantno-kremowym sosie
(na 2 osoby)
- 250g mrożonych krewetek (ja użyłam koktajlowych, ale można większe byle bez pancerzyków i ogonków)
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 cebuli (ew. szalotka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 niezbyt duża papryczka piri-piri
- ok 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 3-4 suszone pomidory
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz biały, siekana pietruszka
- spaghetti (lub inny makaron.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Krewetki rozmrozić przelewając wrzątkiem i osuszyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory i papryczkę pokroić w paseczki.
Na patelni roztopić masło, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Pod koniec dodać papryczkę i krewetki. Dolać wina i zwiększyć ogień. Chwilę gotować, aż sos się zredukuje. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pomidory suszone oraz śmietanę - wymieszać i doprawić.
Na talerze rozłożyć makaron ugotowany al dente, na wierzch wyłożyć sos i posypać pietruszką. Podawać z kieliszkiem białego wina. Smacznego!
3 komentarze
z pewnoscia skusze sie na ten przepis, bo uwielbiam krewetki I sosy I makarony , pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńno proszę jakie eleganckie danie:) pycha
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuń