tarta z kwiatami cukinii i trzema serami
7.7.13
Jak wspomniałam w poprzednim wpisie, korzystam z dobrodziejstwa lata, a jednym z nich są kwiaty cukinii. Szukałam w sieci jakichś ciekawych pomysłów (mniej typowych, niż smażenie w cieście czy nadziewanie ricottą) i w oko wpadł mi przepis Bei na tartę z faszerowanymi serem kwiatami cukinii. Pomysł był świetny, ale postanowiłam go przerobić na własną modłę, zgodnie z zawartością lodówki. W moim wydaniu kwiaty nadziane są mozzarellą z domowym pesto, a do nadzienia samej tarty użyłam koziej fety i startego żółtego sera. Rozdzielenie koziej fety od mozzarelli płatkami kwiatów daje niesamowity efekt, a dodatek pesto wprowadza bardzo fajny, wyraźny ziołowo-orzechowy akcent. Co tu dużo pisać, wyszedł obłędnie pyszny, bardzo sycący obiad.
Tarta z kwiatami cukinii i trzema serami
(na formę o śred. 26cm / 4 osoby)
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- ok 10 kwiatów cukinii (męskich lub żeńskich, ale z b. małymi cukiniami)
- 100g mozzarelli
- kupne lub domowe zielone pesto (np. z tego przepisu)
- 120g sera koziego typu feta
- 150g śmietany 18%
- 2 duże garście tartego żółtego sera (użyłam sera podpuszczkowego dojrzewającego wyprodukowanego przez panią Honoratę Cieślak)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Masło drobno posiekać, wymieszać z mąką i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na pożądaną grubość. Przełożyć ciasto do formy, ponakłuwać dno, a następnie wyłożyć papierem i obciążyć fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec z obciążeniem 15 minut, a następnie 5 minut bez - aż ciasto się lekko zrumieni.
W międzyczasie delikatnie opłukać, a następnie osuszyć kwiaty cukinii. Usunąć również delikatnie słupek lub pręcik (w zależności czy mamy żeńskie czy męskie kwiaty). Odrywać niewielkie kawałki mozzarelli i delikatnie nadziewać kwiaty, w połowie dodając pół łyżeczki pesto. Na koniec płatki kwiatów lekko skręcić, by tworzyły naturalne zamknięcie. Tak przygotowane kwiaty ułożyć na podpieczony spód. Ser kozi pokroić w kostkę i wysypać na podpieczony spód, między kwiaty. W misce wymieszać pozostałe składniki farszu, aż stworzą jednolite nadzienie i doprawić do smaku. Wylać farsz na spód, starając się nie przykryć za bardzo kwiatów. Piec ok 25-30 minut w 200 st. C. Smacznego!
8 komentarze
Przepyszna!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńdoskonała tarta!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuńSwietnie sie prezentuje! Wszystko co z duza iloscia serow zawsze mi smakuje :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję Beo, ja też uwielbiam sery :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale. Marzę o takim daniu. Ja swoje po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam delikatny smak kwiatów. Niebo... A mi wyszło tak: zapraszam - http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html
OdpowiedzUsuńJoanna, dziękuję! A kwiaty smażone w cieście też bardzo lubię :).
OdpowiedzUsuń