sernik cytrynowo-jagodowy
24.6.14
Kolejny przepis, który z porannego przeglądania kulinarnych wieści ze świata, poszedł na spróbowanie. Trochę w nim namieszałam (między innymi zastąpiłam maliny jagodami), więc to bardziej inspiracja niż ściąga, ale to co wyszło z pieca, było boskie. Smak orzeźwiająco cytrynowego, kremowego sernika, przełamuje słodycz jagód oraz zdecydowany ciastek owsianych, które tworzą spód. Zdecydowanie jest to deser do powtórki.
Sernik cytrynowo-jagodowy
(forma 20x27cm)
- 170g owsianych ciastek
- ok 50g masła
- 500g twarogu na sernik
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- skórka i sok z 2 cytryn
- 2 duże jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki umytych jagód + 2 łyżki cukru
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ja posmarowałam masłem, bo akurat papieru zabrakło, ale nie było to optymalne rozwiązanie, choć ciasto dość łatwo daje się kroić). Masło rozpuścić. Ciastka rozkruszyć w malakserze lub rozgnieść na pył. Wymieszać masło z ciastkami i rozłożyć równomiernie w formie. Spód można podpiec przez ok 10 minut w piekarniku (ale podobne ciasta robię tak, że schładzam formę z wyłożonym, ciasteczkowym spodem ok 20 minut - nie zauważyłam różnic w smaku czy konsystencji).
W misce zmiksować twaróg z cukrem, aż do połączenia. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, jaja i ekstrakt z wanilii - wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Wylać masę serową na ciasteczkowy spód.
Osobno, np w blenderze, zmiksować jagody (lub miękkie owoce) z cukrem. Można całość przetrzeć przez gęste sitko, żeby się pozbyć pestek, choć mnie akurat one nie przeszkadzają. Wyłożyć łyżeczką sos jagodowy na sernik i patyczkiem czy pałeczką rozprowadzić go tworząc zawijasy.
Sernik piekłam najpierw 15 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. i piekłam jeszcze ok 30 minut. Potem zostawiłam ciasto do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku. Wystudzony sernik należy włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!
5 komentarze
Wygląda wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny serniczek!
Wygląda wspaniale :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZamiana cudowna ,kocham jagody.
OdpowiedzUsuńmega jagodowy:) ach te kolorki, aż ślina cieknie! koniecznie muszę sobie taki upiec w jagodowym sezonie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie miłe komentarze. Cieszę się, że sernik przypadł Wam do gustu.
OdpowiedzUsuń