sernik cynamonowy z musem śliwkowym na piernikowym spodzie

14.12.16

Ten sernik króluje na moim świątecznym stole od kilku lat. Piernikowy spód, intensywnie cynamonowa masa serowa i idealnie komponujący się z całością mus śliwkowy. Czyta poezja! Przepis pochodzi z niezawodnej Kwestii Smaku i robiłam go już w różnych kombinacjach, poniżej podaję wersję, która nam smakuje najbardziej.


Sernik cynamonowy z musem śliwkowym
na piernikowym spodzie
(tortownica o średnicy 24 cm)
  • 200 g pierniczków w czekoladzie (mogą być z nadzieniem śliwkowym lub bez)
  • 500 g tłustego sera twarogowego "na sernik" (lub 3-krotnie mielonego)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sproszkowanego cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 średnich jajek (M) lub 4 duże (L)
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych (najlepiej bez cukru)
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając pozostały papier poza obręb tortownicy. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W misce rozgnieść rękoma pierniczki (można się wesprzeć widelcem, moździerzem lub blenderem) i do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć ją równomiernie na dnie tortownicy, wyrównując i uklepując dłonią.
W drugiej misce zmiksować na małych obrotach twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i cynamon do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbijać kolejno jajka, miksując ok 15 sekund po każdym. Masę wylać na spód. Na wierzch kłaść łyżeczką kleksy z musu śliwkowego - można rozprowadzić je nieco wykałaczką.
W czajniku zagotować wodę i wlać ją do niewielkiej blach, którą następnie należy ustawić na dnie piekarnika. Tortownicę wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu studzić ochładzając stopniowo (15 minut w zamkniętym piekarniku, potem w otwartym, następnie można wyjąć i studzić już na blacie). Ostudzone ciasto wstawić do lodówki bez przykrycia, najlepiej na noc. Im dłużej się chłodzi, tym lepiej. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

  1. Świetny przepis! Nie miałam okazji jeść ani robić takiego sernika, ale chyba to zmienię i w tym roku spróbuję czegoś nowego na święta :) Na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam serdecznie :) Koniecznie daj znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.