tarta z ricottą, jarmużem i szynką

31.3.17

Jarmuż to jedna z nielicznych "zdrowych" nowinek, która naprawdę do mnie przemówiła. Spokojnie, nie zacznę zaraz przygotowywać modnych zielonych koktajli (jedyne wersje płynne warzyw jakie przyswajam, to sok marchewkowy i barszcz wigilijny). Jem go w makaronach, zapiekankach i w postaci chipsów (uwielbiam!), a dziś padło na tartę. Szybką, bo na cieście francuskim, z kremową ricottą i suchą szynką (można z niej zrezygnować dla wersji wege). A jak pięknie się prezentuje... 
Przepis (na tartaletki, gwoli ścisłości) pochodzi z magazynu Kuchnia (01/2017), poniżej podaję z moimi modyfikacjami.


Tarta z ricottą, jarmużem i szynką szwarcwaldzką
(dla 2 głodnych osób lub 4 jako przystawka)
  • 1 płat chłodzonego ciasta francuskiego
  • 200 g pociętych liści jarmużu 
  • 200 g sera ricotta
  • 2 żółtka
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól, pieprz, gałka mukszkatołowa
  • 2 plastry szynki suszonej, np szwarcwaldzkiej
  • 4 łyżki startego parmezanu
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Formę do tarty wyłożyć ciastem, dociskając je dokładnie do brzegów (i usuwając nadmiar ciasta). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok 10-12 minut  obciążone fasolkami lub inną formą. Następnie zdjąć obciążenie i piec ok 5 minut, aż spód się zrumieni. 
Opłukane liście jarmużu ugotować na parze (ok 15 minut) lub udusić w gorącej wodzie (kilka minut) i odcedzić. W misce połączyć ricottę, żółtka, jarmuż, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i znowu wymieszać. Podpieczony spód wypełnić nadzieniem. Na wierzch położyć paski pokrojonej szynki i posypać parmezanem. Zapiekać 15-20 minut w 190 st C. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.