zupa kalafiorowa z roquefortem i grzankami

29.3.17

Wiosna wiosną, ale pewnie nie raz się jeszcze chłodniejszy dzień trafi. I na taki właśnie dzień mam dla was idealną zupę - smaczną, sycącą i prostą. Przygotowuje się ją znacznie szybciej niż równie pyszny krem z pieczonego kalafiora i kalarepki, który prezentowałam jesienią, a dodatek pleśniowego sera (roqueforta można zastąpić innym serem z niebieską pleśnią) i chrupiących grzanek sprawia, że smakuje wyjątkowo.


Zupa kalafiorowa z roquefortem i grzankami
(4 porcje)
  • 1 duży kalafior
  • 1-1,5 l bulionu (w zależności jak gęstą chcemy otrzymać zupę)
  • 150 g śmietany 18%
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2-3 czerstwe tosty
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
  • opcjonalnie świeże listki tymianku
Umyty kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do garnka z gotującym się bulionem. Gotować 15 minut, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie tosty pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle, aż się zrumienią, nieco posolić. 
Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem aż będzie zupełnie gładka, wymieszać ze śmietaną oraz przyprawami do smaku. Do talerzy nałożyć pokruszony ser i napełnić je zupą. Wierzch posypać grzankami i (ewentualnie) świeżymi listkami tymianku. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.