placki z jagodami

2.8.17

Dzisiaj przepis na leniwe śniadanie albo podwieczorek. I co z tego, że jest środek tygodnia... należy nam się ;) Te placki robi się jedną ręką, serio wysiłek żaden, a smakują bosko. No i z jagodami smakują najlepiej, więc zróbcie je póki sezon trwa. 


Placki z jagodami
(duża porcja dla 2 wygłodniałych osób)
  • 2 jajka
  • 250 gęstego kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej
  • ok 120 g jagód
  • olej do smażenia 
  • świeże jagody i miód do podania
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. W misce wymieszać jajka z jogurtem i cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć placki aż nieco urosną i się zrumienią. Przewrócić na drugą stronę i znów chwilę obsmażać do zrumienienia. Podawać ze świeżymi jagodami i miodem (lub syropem klonowym). Smacznego!



Zobacz także

1 komentarze

  1. Bardzo smaczne placuszki. Zapisuje przepis w swoim przepisniku ☺

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.