placki z jagodami
2.8.17
Dzisiaj przepis na leniwe śniadanie albo podwieczorek. I co z tego, że jest środek tygodnia... należy nam się ;) Te placki robi się jedną ręką, serio wysiłek żaden, a smakują bosko. No i z jagodami smakują najlepiej, więc zróbcie je póki sezon trwa.
Placki z jagodami
(duża porcja dla 2 wygłodniałych osób)
- 2 jajka
- 250 gęstego kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżki drobnego cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g mąki pszennej
- ok 120 g jagód
- olej do smażenia
- świeże jagody i miód do podania
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. W misce wymieszać jajka z jogurtem i cukrem rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć placki aż nieco urosną i się zrumienią. Przewrócić na drugą stronę i znów chwilę obsmażać do zrumienienia. Podawać ze świeżymi jagodami i miodem (lub syropem klonowym). Smacznego!
1 komentarze
Bardzo smaczne placuszki. Zapisuje przepis w swoim przepisniku ☺
OdpowiedzUsuń