letnia sałatka pomidorowa z grzankami

31.7.17

Owoce w tym roku słabiutko obrodziły, czereśnie prawie mnie ominęły, wiśnie były przez sekundę, papierówki ponoć wymarzły... jakoś tak smutno. Na szczęście są jeszcze pomidory, które kocham i mogłabym jeść jak jabłka. I choć słońca w tym roku nie miały bardzo dużo, to kuszą swoją soczystością i słodyczą. Specjalnie dla nich jeżdżę na falenicki targ, bo u Pana Ziółko wybór pomidorów jest zawsze fantastyczny. W ostatnią sobotę kupiłam ich wielką siatę w szerokim wyborze kolorów, kształtów i smaków. Taka obfitość najlepiej prezentuje się w sałatce, więc dziś przepis na takie o to proste danie, idealne na nadchodzące (yay!) upały.


Letnia sałatka pomidorowa z grzankami
(na 2 osoby)
  • ok 1 kg różnych pomidorów - im większy wybór kolorów i kształtów tym lepiej
  • 1 szalotka
  • 3 kromki chleba + oliwa
  • garść liści różnych ziół - u mnie bazylia (zwykła i czerwona), tymianek, mięta cytrynowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • sos: kilka łyżek oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, małe owoce wystarczy przekroić na pół. Szalotkę i zioła posiekać. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć chleb, aż się zrumieni, posolić. 
Plastry pomidorów rozłożyć na dużym talerzu, wierzch posypać posiekanymi ziołami, szalotką i grzankami. W słoiczku wymieszać składniki sosu i polać nim pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Podawać! Smacznego :)





Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.