kasza bulgur z cukinią i kozim serem

8.11.17

Dziś szybki przepis na jesienny obiad. W rolach głównych: kasza bulgur i cukinia, w rolach drugoplanowych, ale nie mniej ważnych: kozi twarożek (można zastąpić fetą), szynka szwarcwaldzka (można zastąpić wędzonym boczkiem lub usunąć całkowicie). Proste, szybkie i sycące. Na koniec należy dodać trochę posiekanych, świeżych listków mięty. Naprawdę warto!


Kasza bulgur z cukinią i kozim serem
(2-3 porcje)
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża szalotka
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • ok 50 g koziego twarożku
  • kilka listków mięty
  • oliwa
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać.  Szynkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek i szalotkę. Następnie dodać szynkę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojoną cukinię, całość doprawić solą (ostrożnie!), pieprzem i ziołami do smaku. Smażyć całość na średnim ogniu, aż cukinia zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać do cukinii kaszę, porwane listki mięty oraz twarożek kozi i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.