kasza bulgur z cukinią i kozim serem
8.11.17
Dziś szybki przepis na jesienny obiad. W rolach głównych: kasza bulgur i cukinia, w rolach drugoplanowych, ale nie mniej ważnych: kozi twarożek (można zastąpić fetą), szynka szwarcwaldzka (można zastąpić wędzonym boczkiem lub usunąć całkowicie). Proste, szybkie i sycące. Na koniec należy dodać trochę posiekanych, świeżych listków mięty. Naprawdę warto!
Kasza bulgur z cukinią i kozim serem
(2-3 porcje)
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża szalotka
- 50 g szynki szwarcwaldzkiej (opcjonalnie)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ok 50 g koziego twarożku
- kilka listków mięty
- oliwa
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek i szalotkę. Następnie dodać szynkę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojoną cukinię, całość doprawić solą (ostrożnie!), pieprzem i ziołami do smaku. Smażyć całość na średnim ogniu, aż cukinia zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać do cukinii kaszę, porwane listki mięty oraz twarożek kozi i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!
0 komentarze