jesienna zupa warzywna
25.10.17
Miała być zupa ziemniaczana, ale ostatecznie wyszła zupa misz-masz, co nie znaczy, że gorsza. Wyjątkowo postanowiłam nie miksować zawartości garnka na krem, tylko zostawić warzywa w całości, żeby było czuć ich zróżnicowaną fakturę. Charakteru całości dodają świeży tymianek i czipsy z szynki szwarcwaldzkiej. Polecam!
Jesienna zupa warzywna
z chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
- 5-6 ziemniaków
- 1 niezbyt duży brokuł
- 1 kolba kukurydzy (lub 1 puszka odsączonej kukurydzy)
- 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, odrobina wędzonej papryki
- świeże listki tymianku
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej (lub wędzonego boczku), pokrojonej na paseczki
- olej
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niewielką kostkę. Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki. Oddzielić ziarna kukurydzy z kolby (albo odcedzić z puszki). Cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i chwilę smażyć mieszając, dodać gorący bulion. Gotować 10 minut. Następnie dodać brokuły i kukurydzę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką. Gotować ok 5 minut lub do czasu, aż ziemniaki i brokuły będą miękkie (ale nie rozpadające się).
W międzyczasie na suchej patelni smażyć paski szynki z obu stron, aż się zrumienią i staną chrupiące. Zupę podawać posypaną świeżymi listkami tymianku i chipsami z szynki. Smacznego!
0 komentarze