filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

26.7.18

Z drobiem mi ostatnio jakoś nie po drodze, ale jak zobaczyłam ten przepis na Kwestii Smaku, to stwierdziłam, że muszę zrobić. Tym bardziej, że w lodówce czekała mozzarella z kończącym się terminem, a w szafce został ostatni słoik domowego sosu pomidorowego. Musiałam go opróżnić, żeby zrobić miejsce na nowy. Oczywiście nie trzeba używać domowego sosu, wystarczą pomidory z puszki, jak w oryginalnym przepisie.


Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 6 plasterków suszonej szynki (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej itp)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g) lub podobna ilość domowego sosu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • świeży tymianek
  • oliwa do smażenia
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczu. Następnie podzielić na 3 części (grubszą część piersi podzielić w poprzek na dwie). Każdy kawałek kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką a następnie owinąć plastrami szynki
Na dużej patelni (najlepiej z pokrywką) rozgrzać oliwę, a gdy będzie gorąca włożyć filety i smażyć 5-7 minut, przewracając kawałki parę razy, żeby usmażyły się z każdej strony. Włożyć sos pomidorowy, rozprowadzić i zagotować. Następnie dusić kurczaka w sosie ok 6 min, przewracając go z raz w międzyczasie. Na koniec dodać mozzarellę podzieloną na plastry i gotować pod przykryciem jeszcze chwilę, aż ser się roztopi. Posypać tymiankiem i podawać, najlepiej ze śwież bagietką (idealna do wyjadania sosu). Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.