szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

24.9.19

Chodzenie na skróty w kuchni kończy się niejednokrotnie opłakanymi skutkami. Ale jak się ma leniwca w tarczy oraz małe zasoby czasowe i wielką ochotę na drożdżowe ciasto, to trzeba zaryzykować. Tym razem się opłaciło ;) Poniżej przepis na ciasto drożdżowe bez zagniatania. Czy jest równie pyszne jak wypieczone, własną ręką zagniatane przez 20 minut? Pewnie nie, ale moją potrzebę drożdżowego placka ze śliwkami zaspokoiło w stu procentach. Najlepsze - jak każde drożdżowe - świeżo upieczone (lub po odgrzaniu w piekarniku). 


Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 kg śliwek
  • kruszonka: 1 szklanka mąki, 100g masła, 1/2 szklanki cukru
Drożdże pokruszyć do dużej miski, dodać cukier, jajka, mleko, olej i mąkę. Nie mieszać, tylko przykryć i odstawić na ok 2h w ciepłe miejsce. 
Następnie ciasto wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki, aż się składniki połączą i przełożyć do foremki (u mnie okrągła o średnicy 26 cm). Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół i wypestkowane śliwki. Odstawić na 20 minut lub na tyle ile się Wam piekarnik nagrzewa do 170 st C.
W tym czasie zrobić kruszonkę: roztopić w garnku masło, dodać cukier - dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, zdjąć z ognia i wymieszać aż utworzą się grudki. Posypać nimi ciasto dokładnie. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta na kruszonkę, można upiec tarteletki - będą pyszne :)
Wstawić ciasto do piekarnika i pic ok 40-50 min. aż kruszonka będzie zrumieniona. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.