jagodowe muffiny
5.8.19
Lipiec co prawda przeleciał, ale może jeszcze gdzieś znajdziecie jagody. A jak nie, zapiszcie na przyszły rok lub zróbcie z borówkami amerykańskimi.
Jagodowe muffiny
(12 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 130 g drobnego cukru
- 200-250 g jagód lub borówek
- 1 duże jajko
- 180 ml kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Do formy na muffinki włożyć papilotki
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej rózgą roztrzepać jajko z kefirem lub maślanką, olejem i wanilią. Dodać cukier i ponownie energicznie wymieszać rózgą.
Suche składniki dodać do mokrych - wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać jagody, wymieszać. Ponakładać porcje ciasta do papilotek zostawiając nieco odstępu od góry. Piec ok 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego!
0 komentarze