wydanie drugie, poprawione ;)
18.10.11Dziś dwie wariacje na temat potraw, które pojawiły się już na tym blogu. Pierwsza to swojska kaszanka, która gościła na tych stronach zimą 2 lata temu. Wersja dzisiejsza nie zawiera w sobie boczku a jabłko i muszę powiedzieć, że taka - lżejsza, przełamana kwaskowym smakiem, wersja tej potrawy bardzo mi zasmakowała.
Kaszanka z jabłkiem
(na 2 osoby)
- 2 kaszanki
- 1 cebula
- 1/2 jabłka
- sól, pieprz, papryka, majeranek
- oliwa
Cebulę posiekać drobno. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i posiekać w niezbyt dużą kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż cebula się zeszkli a jabłko zmięknie. Dodać pokrojoną (bez skórki) w plasterki kaszankę i podsmażać na małym ogniu, aż się całkowicie rozpadnie. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z bagietką lub ziemniakami.
Drugie danie, w sam raz na szybki obiad to tarta z figami i kozim serem. Pisałam o niej w lutym tego roku. Tym razem udało mi się dopaść figi (i to w rozsądnej cenie) w lokalnym supermarkecie. Muszę powiedzieć, że coraz lepiej jest w Polsce z tym zaopatrzeniem, coraz lepiej...
Dzisiejsza wersja tarty z figami, zawiera w sobie kozi twarożek, ale również szynkę szwarcwaldzką i rukolę.
Tarta z kozim serem, figami i szynką szwarcwaldzką(mała forma do tart)
- ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
- 3-4 figi
- 100-150 koziej roladki twarogowej
- 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- świeży pieprz
- rukola
- ew. oliwa wymieszana z odrobiną miodu do skropienia
Wyłożyć formę ciastem, ponakłuwać (lub obciążyć fasolą) i podpiec spód w 200st.C, aż się zrumieni. Ser pokroić w plastry, figi umyć, odciąć ogonek i przekroić w ćwiartki, szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Na podpieczonym spodzie ułożyć ser, szynkę i figi. Skropić oliwą z miodem. Zapiekać ok 10min w 180 st. C. Przed podaniem posypać rukolą.
1 komentarze
Ooooo! tak! Ciągle marzą mi się figi i tarta. Twoje połączenie - genialne!
OdpowiedzUsuń