zapiekanka ziemniaczana

3.4.12

Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, więc trzeba rozpieszczać się samemu. Najlepiej ciepłym i sycącym jedzeniem, które ukoi skołatane nerwy. Dzisiaj w tej roli zapiekanka ziemniaczana z szynką.


Zapiekanka ziemniaczana z szynką
(na 2 osoby)
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 100g szynki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 jajka
  • 100g żółtego sera (np ementalera)
  • ok 120g gęstej śmietany
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • szczypiorek do przybrania
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok 15 minut). Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w niezbyt duże plasterki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę, pod koniec dorzucić szynkę i chwilę jeszcze smażyć, aż się odrobinę zrumieni.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć ścisłą warstwą na dnie naczynia. Na to ułożyć szynkę z cebulą i jeśli starczy ziemniaków rozłożyć je na szynce. Każdą warstwę doprawiać ziołami wg smaku. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawami i tartym serem, a następnie równomiernie rozłożyć na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut (aż wierzch się zrumieni). Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz także

7 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.