pieczone szparagi z ziemniakami i jajkiem w koszulce

15.5.15

Znów szparagi, tym razem w wydaniu nieco bardziej czasochłonnym, ale za to wymagające niewielkiego nakładu pracy. Zamiast ziemniaków można użyć innych warzyw, ale ja lubię pieczone ziemniaki, szczególnie te młode :) Jeśli chodzi o jajko w koszulce, to nie jest takie trudne w wykonaniu, a ćwiczenie czyni mistrza. Ja jeszcze do mistrzostwa nie doszłam, ale przy szparagach namiętnie ćwiczę, bo to idealna para...


Pieczone szparagi z ziemniakami
(na 2 porcje)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej jak najcieńszych)
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 spore szalotki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, czarnuszka, tymianek
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • opcjonalnie tarty parmezan
Piekarnik nagrzać do 210 st. C. Ziemniaki umyć szczotką pod bieżącą wodą (jeśli są młode nie trzeba ich obierać), następnie pokroić na niezbyt duże kawałki. Wymieszać ziemniaki z przyprawami i 3 łyżkami oliwy. Szalotkę obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnku (poza jednym) nie obierać, a jedynie lekko zmiażdżyć nożem. Pozostały ząbek obrać i posiekać. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na nim równomiernie ziemniaki i piec je ok 20 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie zgarnąć je na jedną stronę, a z boku rozłożyć szparagi, skropić je sokiem z cytryny i oliwą, posypać posiekanym czosnkiem, przyprawić i piec dalsze 15 minut. Po wyjęciu na talerz, można całość posypać tartym parmezanem. Smacznego!


Jajko w koszulce
  • jajka w ilościach pożądanych
  • woda i ocet w proporcjach 2 łyżki octu na każdy litr wody
Metoda, którą przyjęłam i która się - w moim przypadku - sprawdza to: świeże jajko (w temp. pokojowej) wbić do szklanki, uważając by nie naruszyć żółtka. W garnku zagotować wodę z octem, następnie zmniejszyć ogień o tyle by woda lekko "pyrkała". Łyżką mieszać energicznie by wytworzył się wir i wtedy z niewielkiej odległości od powierzchni ześlizgnąć jajko do wody. Gotować ok 2.5 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po osuszeniu natychmiast podawać. Idealnie pasuje do szparagów :)




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.