zapiekanka ze szparagami i ziemniakami

22.5.13

Znów szparagi (białe!) i znów zapiekane, ale co zrobić skoro sezon. Trzeba się cieszyć i korzystać, póki są. Wersja dzisiejsza jest bardziej sycąca, w sam raz na nieco chłodniejsze dni, jakie właśnie nadeszły. 


Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami
(na 2-4 osoby)
  • 5 niewielkich ziemniaków
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 4 plasterki szybki szwarcwaldzkiej lub innej (można zrobić też wersję wege bez szynki)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka świeżego tymianku cytrynowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • 2 garście startego parmezanu
  • odrobina oliwy
Ziemniaki obrać, umyć, gotować ok 20 min, a następnie odcedzić. Szparagi obrać, opłukać, jeśli są grube - przekroić na pół. Szynkę pokroić w paski. W natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki pokrojone w plastry ziemniaków, na nich położyć część szynki, następnie szparagi i znowu szynkę. Całość posypać tymiankiem i pieprzem. W miseczce wymieszać jajko, śmietanę, przyprawy i połowę startego parmezanu, a następnie masą pokryć szparagi. Wierzch posypać resztą sera.
Piec w 200 st. C. ok 25 minut aż ser na wierzchu się lekko zbrązowi. Podawać z sałatką z pomidorów i bazylii z sosem balsamicznym.






Zobacz także

7 komentarze

  1. ależ pysznie wygląda ta zapiekanka:) nic tylko robić i korzystać!

    OdpowiedzUsuń
  2. W połączeniu z ziemniakami jeszcze nie jadłam, muszą być ciekawe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenka, dzięki :)
    Orcia, polecam, szczególnie przy takiej pogodzie jak dziś.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dwa piekarniki. Jeden do 250 stopnu, drugi do 230, czyli nie zrobię zapiekanki, bo piekarnika do 290 nie mam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodziło oczywiście o 200 st. C. Błąd już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł na zapiekankę wspaniały. Dzięki. Niestety, nie miałam świeżego tymianku,
    więc dałam suszony i pieprz cytynowy. No i zamiast parmezanu (trochę drogi) starłam dobrej goudy. Wyszło pyszne.
    Jak się skończą szparagi a zacznie fasolka szparagowa. zrobię taką zapiekankę z fasolką

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że smakowało. Z fasolką na pewno też wyjdzie znakomite :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.