ciecierzyca z kiełbaską w pikantnym sosie

16.2.17

Rozgrzewająca propozycja na ostatnie (mam nadzieję) dni zimy... Ciecierzyca w pikantnym sosie pomidorowym wzbogaconym ostrą kiełbaską. Ja użyłam kiełbaski bolońskiej, ale doskonale wypadnie w tej roli chorizo albo jakaś węgierska produkcja (nie może być zbyt miękka, żeby nie rozpadła się całkowicie w sosie). Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.


Ciecierzyca z kiełbaską w pikantnym sosie
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g pikantnej kiełbaski
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 700 g passaty pomidorowej (w butelce)
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (u mnie dodatkowo płatki chili)
  • olej
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę i drobno posiekany albo przetarty przez praskę czosnek, kminek, majeranek oraz kolendrę. Wymieszać i smażyć kilka minut.
Wlać całą zawartość puszki ciecierzycy (tak, płyn też) i zagotować. Gotować 2 minuty, po czym dodać passatę i resztę przypraw. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut. Podawać z chlebem. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.