maślankowe ciasto z porzeczkami

29.7.16

Prosty i szybki sposób na pozbycie się nadmiarów maślanki z lodówki ;) A przy tym jaki pyszny. Ciasto jest cudownie wilgotne i puszyste. Rozpływa się w ustach, a kwaśność porzeczki cudownie gra ze słodyczą całej reszty. Na dodatek można użyć innych miękkich owoców, albo wymieszać różne, jakie się nawiną. U mnie z samą czerwoną porzeczką, bo za każdym razem jak przechodzę obok straganu, nie mogę się powstrzymać żeby jej nie kupić... Zatem: do dzieła!


Maślankowe ciasto z porzeczkami
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 200 g porzeczek
  • cukier puder do posypania wierzchu
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, pozbawić ogonków i osuszyć.
W jednej misce wymieszać maślankę, olej, jajka i ekstrakt z wanilii mikserem lub rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć owoce. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zrumieni. Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Zobacz także

4 komentarze

  1. Wygląda wręcz obłędnie <3
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) Lubię ciasta na maślance bo zawsze pozostają wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madalene P, ja też.
    Julia, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.