maślankowe ciasto z porzeczkami
29.7.16
Prosty i szybki sposób na pozbycie się nadmiarów maślanki z lodówki ;) A przy tym jaki pyszny. Ciasto jest cudownie wilgotne i puszyste. Rozpływa się w ustach, a kwaśność porzeczki cudownie gra ze słodyczą całej reszty. Na dodatek można użyć innych miękkich owoców, albo wymieszać różne, jakie się nawiną. U mnie z samą czerwoną porzeczką, bo za każdym razem jak przechodzę obok straganu, nie mogę się powstrzymać żeby jej nie kupić... Zatem: do dzieła!
Maślankowe ciasto z porzeczkami
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 200 g porzeczek
- cukier puder do posypania wierzchu
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Porzeczki umyć, pozbawić ogonków i osuszyć.
W jednej misce wymieszać maślankę, olej, jajka i ekstrakt z wanilii mikserem lub rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozłożyć owoce. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zrumieni. Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu przestudzić, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Ale puszyste! Mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz obłędnie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
Pyszne :) Lubię ciasta na maślance bo zawsze pozostają wilgotne :)
OdpowiedzUsuńMadalene P, ja też.
OdpowiedzUsuńJulia, dzięki :)