babeczki drożdżowe z malinami, białą czekoladą i kruszonką

8.3.18

I znowu coś słodkiego, ale tym razem na dodatek mało dietetycznego. Chodziło za mną drożdżowe, ale nie bardzo wiedziałam w jakiej postaci chcę je konsumować. W zasadzie miałam ochotę na drożdżówki, ale z drugiej strony nie chciałam się urobić. Poszperałam w sieci - bingo - znalazłam przepis na takie oto proste babeczki. Jak na ciasto drożdżowe robi się je szybko, łatwo i przyjemnie - bez zagniatania, dzielenia, kombinowania. Takie drożdżówki dla leniwych :) Na pewno nie raz jeszcze je zrobię...


Babeczki drożdżowe z malinami, białą czekoladą i kruszonką
(12 sztuk)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g mrożonych lub świeżych malin
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w małe kawałki
  • kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, 3-4 łyżki mąki pszennej
Do miski wkruszyć drożdże, zalać je ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka, olej i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i ponownie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto (dość rzadkie jak na drożdżowe). Nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przemieszać łyżką i rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Ciasto nakładać do połowy wysokości foremki i dostawić na kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: w rondelku rozpuścić masło, zestawić z ognia, dodać cukier i mąkę, następnie wymieszać łyżką, aż powstaną grudki kruszonki (konsystencja mokrego piasku). Można wstawić na chwilę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W babeczki powtykać czekoladę i owoce, a na koniec posypać je kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut. Jeść gdy nieco ostygną (nie jest to proste). Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.