pieczona owsianka z prażonymi migdałami i jagodami

21.3.18

Wczoraj był pierwszy dzień wiosny, a u mnie ciągle ujemne temperatury i śnieg zalega po kątach. Nie zrezygnuję więc tak szybko z ciepłych śniadań, ale w ostatni weekend postanowiłam zrobić owsiankę w wersji de lux - czyli nie gotowanej, lecz pieczonej z dodatkiem mrożonych jagód i prażonych migdałów. Do tego odrobina jogurtu oraz tymiankowego miodu z Krety i byłam w niebie. Z podanych poniżej proporcji wychodzi owsianka dla dwóch osób na dwa dni, więc przy okazji śniadanie na cały weekend z głowy :)


Pieczona owsianka z prażonymi migdałami i jagodami
(4 solidne porcje)
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mrożonych/ świeżych jagód lub innych owoców
  • opcjonalnie: dwie łyżki brązowego cukru
  • do podania: jogurt naturalny, miód
Piekarnik nagrzać do 190 st C. 
Dużą suchą patelnię rozgrzać i uprażyć na niej płatki z migdałów do zrumienienia. W rondelku rozpuścić masło.
W jednej misce wymieszać płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i uprażone migdały. W drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem, miodem, ekstraktem i masłem do połączenia składników.
Na dno kwadratowej formy wsypać połowę jagód (nie trzeba ich rozmrażać, jeśli są mrożone) przykryć dokładnie suchymi składnikami, następnie równomiernie zalać płynem - upewnić się, że płyn dotarł do wszystkich zakamarków. Na wierzchu rozłożyć pozostałe jagody i ewentualnie posypać cukrem dla uzyskania chrupiącego wierzchu.
Piec ok 45 minut, aż wierzch się zezłoci. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać ciepłą z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną miodu. Smacznego!




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.