pieczona owsianka z prażonymi migdałami i jagodami
21.3.18
Wczoraj był pierwszy dzień wiosny, a u mnie ciągle ujemne temperatury i śnieg zalega po kątach. Nie zrezygnuję więc tak szybko z ciepłych śniadań, ale w ostatni weekend postanowiłam zrobić owsiankę w wersji de lux - czyli nie gotowanej, lecz pieczonej z dodatkiem mrożonych jagód i prażonych migdałów. Do tego odrobina jogurtu oraz tymiankowego miodu z Krety i byłam w niebie. Z podanych poniżej proporcji wychodzi owsianka dla dwóch osób na dwa dni, więc przy okazji śniadanie na cały weekend z głowy :)
Pieczona owsianka z prażonymi migdałami i jagodami
(4 solidne porcje)
- 3-4 łyżki migdałów w płatkach
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mrożonych/ świeżych jagód lub innych owoców
- opcjonalnie: dwie łyżki brązowego cukru
- do podania: jogurt naturalny, miód
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Dużą suchą patelnię rozgrzać i uprażyć na niej płatki z migdałów do zrumienienia. W rondelku rozpuścić masło.
W jednej misce wymieszać płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i uprażone migdały. W drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem, miodem, ekstraktem i masłem do połączenia składników.
Na dno kwadratowej formy wsypać połowę jagód (nie trzeba ich rozmrażać, jeśli są mrożone) przykryć dokładnie suchymi składnikami, następnie równomiernie zalać płynem - upewnić się, że płyn dotarł do wszystkich zakamarków. Na wierzchu rozłożyć pozostałe jagody i ewentualnie posypać cukrem dla uzyskania chrupiącego wierzchu.
Piec ok 45 minut, aż wierzch się zezłoci. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać ciepłą z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną miodu. Smacznego!
0 komentarze