zdrowy mus bananowo-kakaowy
6.3.18
Przepis na tytułowy mus powstał z konieczności. Konieczności zużycia mocno dojrzałego banana, sztuk: jeden. W ilości właśnie tkwił szkopuł, bo z jednego banana ani się chlebka nie upiecze, ani placków nie zrobi. Mogłam przygotować, co prawda pączki bananowe, ale postanowiłam pójść na łatwiznę i zrobić zdrowy deser dla dwojga w 5 minut. Poniższy mus robi się równie szybko, jak zjada, a do tego można go jeść w miarę bez wyrzutów sumienia...
Zdrowy mus bananowo-kakaowy
- 1 bardzo dojrzały banan
- 3-4 daktyle
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 łyżka pasty sezamowej z miodem (można podmienić na masło orzechowe)
- szczypta soli
- opcjonalnie trochę ziarenek sezamu do dekoracji
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Pokrojone banany i pozostałe składniki umieścić w misce, dodać pokrojone odcedzone daktyle (plus odrobinę wody z namaczania). Zmiksować blenderem na gładki mus. Przełożyć do szklanych naczyń i zjeść od razu lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce (będzie miał bardziej zwartą konsystencję). Musu można też używać jako smarowidła do tostów lub naleśników. Smacznego!
2 komentarze
Wspaniałe <3
OdpowiedzUsuńSuper! Lubię wszystko, co jest z bananem. A ten mus musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3