smaki lata
12.8.08Szykuję się powoli do mojej wielkiej wakacyjnej wyprawy, stąd brak czasu na gotowanie i pisanie. Dziś więc szybciutki letni obiadek, czyli:
Spaghetti z suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem
na 2 osoby
Bardzo mi smakuje ten makaron i nade wszystko kojarzy mi się z latem (choć wersji papryczkowej nie należy go jadać w upale), choć równie dobrze można je robić zimą, wszak składnik są do dostania o każdej porze roku. Swoją drogą, trzeba pamiętać, że cały urok i smak włoskich makaronów leży przede wszystkim w jakości produktów. Spaghetti z domowymi suszonymi pomidorami*, pięknymi oliwkami, dobrą oliwą i prawdziwym parmezanem będzie o niebo lepsze.
*Ok, wiem, że z domowymi suszonymi pomidorami w Polsce, zwłaszcza w mieście może być problem (ja sama jadłam jedyne takie u Prawie Teścia), ale pomarzyć wolno. A nuż ktoś z Włoch przeszmugluje...
PS. Ten przepis bierze udział w pomidorowym tygodniu :) .
- 4-5 suszonych pomidorów (ilość w zależności od wielkości)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryczka piri-piri (dla lubiących ogniste potrawy)
- oliwek na oko, najlepiej czarnych ale zielone też mogą być
- oliwa
- sól, pieprz, świeża bazylia
- parmezan
- spaghetti
Bardzo mi smakuje ten makaron i nade wszystko kojarzy mi się z latem (choć wersji papryczkowej nie należy go jadać w upale), choć równie dobrze można je robić zimą, wszak składnik są do dostania o każdej porze roku. Swoją drogą, trzeba pamiętać, że cały urok i smak włoskich makaronów leży przede wszystkim w jakości produktów. Spaghetti z domowymi suszonymi pomidorami*, pięknymi oliwkami, dobrą oliwą i prawdziwym parmezanem będzie o niebo lepsze.
*Ok, wiem, że z domowymi suszonymi pomidorami w Polsce, zwłaszcza w mieście może być problem (ja sama jadłam jedyne takie u Prawie Teścia), ale pomarzyć wolno. A nuż ktoś z Włoch przeszmugluje...
PS. Ten przepis bierze udział w pomidorowym tygodniu :) .
4 komentarze
Witaj :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki makaron. Nie ma nic lepszego, niż proste, aromatyczne i pyszne kompozycje! Aż ślinka leci na samą myśl!
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Ja też bardzo lubię właśnie takie proste, ale pełne smaku dania i dlatego takie proste makarony królują na moim stole, szczególnie w "dni robocze" :)
OdpowiedzUsuńann - dokładnie :)
OdpowiedzUsuńA tak jeszcze w sprawie pomidorów suszonych. Zrobić jest je bardzo prosto, nawet w wielkim, wielkim mieście. Wystarczy piekarnik i sól. A potem słoik, czosnek i olej :)
Polecam bo proste i wyśmienite a sama ich robię kilkadziesiąt słoików rocznie, bo strasznie szybko wychodzą z szafki ;)
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
A jednak pomidory suszone na słońcu to zupełnie inny smak.
OdpowiedzUsuńTak samo jak jabłka suszone w piecu, gdzie płonie żywy ogień. Mam przyjaciółkę, która ma dom na wsi a w nim prawdziwą kuchnię z paleniskiem. Jabłka suszone w tym piecu były boskie - mojej Mamie tak przypadły do gustu, że zaczęłyśmy je suszyć na elektrycznej suszarce do grzybów, ale to nie było już to...