smaki lata

12.8.08

Szykuję się powoli do mojej wielkiej wakacyjnej wyprawy, stąd brak czasu na gotowanie i pisanie. Dziś więc szybciutki letni obiadek, czyli:

Spaghetti z suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem

na 2 osoby
  • 4-5 suszonych pomidorów (ilość w zależności od wielkości)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka piri-piri (dla lubiących ogniste potrawy)
  • oliwek na oko, najlepiej czarnych ale zielone też mogą być
  • oliwa
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • parmezan
  • spaghetti
Wstawić wodę na makaron i gdy się zagotuje wrzucić doń spaghetti. Pokroić czosnek i papryczkę, wrzucić na średnio rozgrzaną oliwę (oliwy lać sporo, wszak będzie podstawą sosu). Uważać, żeby nie przypalić czosnku. Pokroić pomidory i dodać na patelnię. Następnie pokroić oliwki i również dodać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ja dodaję również nieco oleju z pomidorów oraz oliwy z chili. Odcedzić makaron i wrzucić na minutkę albo dwie do sosu. Wymieszać i wyłożyć do głębokich talerzy. Posypać świeżą bazylią i tartym parmezanem.


Bardzo mi smakuje ten makaron i nade wszystko kojarzy mi się z latem (choć wersji papryczkowej nie należy go jadać w upale), choć równie dobrze można je robić zimą, wszak składnik są do dostania o każdej porze roku. Swoją drogą, trzeba pamiętać, że cały urok i smak włoskich makaronów leży przede wszystkim w jakości produktów. Spaghetti z domowymi suszonymi pomidorami*, pięknymi oliwkami, dobrą oliwą i prawdziwym parmezanem będzie o niebo lepsze.

*Ok, wiem, że z domowymi suszonymi pomidorami w Polsce, zwłaszcza w mieście może być problem (ja sama jadłam jedyne takie u Prawie Teścia), ale pomarzyć wolno. A nuż ktoś z Włoch przeszmugluje...

PS. Ten przepis bierze udział w pomidorowym tygodniu :) .

Pomidorowy Tydzień

Zobacz także

4 komentarze

  1. Witaj :)
    Bardzo lubię taki makaron. Nie ma nic lepszego, niż proste, aromatyczne i pyszne kompozycje! Aż ślinka leci na samą myśl!
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię właśnie takie proste, ale pełne smaku dania i dlatego takie proste makarony królują na moim stole, szczególnie w "dni robocze" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ann - dokładnie :)
    A tak jeszcze w sprawie pomidorów suszonych. Zrobić jest je bardzo prosto, nawet w wielkim, wielkim mieście. Wystarczy piekarnik i sól. A potem słoik, czosnek i olej :)
    Polecam bo proste i wyśmienite a sama ich robię kilkadziesiąt słoików rocznie, bo strasznie szybko wychodzą z szafki ;)
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  4. A jednak pomidory suszone na słońcu to zupełnie inny smak.
    Tak samo jak jabłka suszone w piecu, gdzie płonie żywy ogień. Mam przyjaciółkę, która ma dom na wsi a w nim prawdziwą kuchnię z paleniskiem. Jabłka suszone w tym piecu były boskie - mojej Mamie tak przypadły do gustu, że zaczęłyśmy je suszyć na elektrycznej suszarce do grzybów, ale to nie było już to...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.