monosmacznie

12.7.09

Dziś będzie nieco monotematycznie, ale bardzo smacznie. Koleżanka A. doniosła uprzejmie, że pojawiły się kurki i faktycznie udało mi się je wczoraj dopaść. A z 250g kurek można sporządzić doskonały dwudaniowy obiad, co niniejszym polecam.

Zupa kurkowa
  • ok 100-125g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • opcjonalnie 1/2 kotki bulion grzybowy
  • 1 plaster masła
  • 2 l wody
  • 1/2 kubka śmietany +11/2 łyżeczki mąki
  • sól i świeżo mielony pieprz
Kurki oczyścić i delikatnie umyć, odcedzić jak się da najbardziej. Większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć kurki z czosnkiem i cebulą przez 3-4 min. Zalać wodą i dodać marchewkę (jedna może być pokrojona w drobną kostkę), pietruszkę i seler. Opcjonalnie można dodać kostkę grzybową. Gdy woda się zagotuje wyjąć całe warzywa i zmniejszyć ogień. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce dokładnie rozmieszać śmietanę z mąką, dodać do niej zupę i jeszcze raz rozmieszać, po czym dodać całość do zupy i dokładnie wymieszać Podawać zupę z makaronem lub ziemniakami. My ją na talerzach wzbogaciliśmy tartym serem o pięknej nazwie dziugas*, a i natka pietruszki by tu pewnie znakomicie pasowała.


Makaron z kurkami i kozim serem
  • ok 150g kurek
  • 1 cebula
  • ok 70g miękkiego koziego sera
  • 1 kubek gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • oliwa
Kurki oczyścić, delikatnie umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie zeszklić nieco cebulę i dorzucić kurki. Smażyć chwilę, aż kurki zmiękną, a płyn wyparuje. W tym momencie można podlać je trochę odrobiną naszej zupki grzybowej nie zabielonej, żeby wzmocnić smak. Gdy płyn wyparuje, zmniejszyć ogień i dodać pokrojony w kostkę ser, a następnie śmietanę. Poczekać aż się ser rozpuści, doprawić do smaku.
Najlepiej podawać z farfalle lub parpadelle. Na koniec można posypać parmezanem (lub dziugasem) i pietruszką (której nie miałam).



*Dziugas - to litewski twardy ser, smakowo przypomina parmezan. Gorąco go polecam, tym bardziej, że cenowo jest atrakcyjny.

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.