przekornie

28.12.09

Oto obiecany przepis na wytrawne, ale nadal deserowe ciasteczka. Coś dla tych, którzy nie lubują się w słodyczach:

Kakaowe ciasteczka świąteczne
  • 1/2 kg mąki
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wytrawnego kakao
Z podanych składników zagnieść ciasto. Na 15 min wstawić do lodówki. Rozwałkować cienko i wykrawać kształty. Piec 15-20 min w 180 st. C (uważając, żeby się nie przypaliły). Przestudzone polukrować lukrem z 1 białka i szklanki (lub więcej) cukru pudru. Cukru waniliowego w ciastkach praktycznie nie czuć, więc lukier mile przełamuje ich wytrawność.

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.