przekornie
28.12.09
Oto obiecany przepis na wytrawne, ale nadal deserowe ciasteczka. Coś dla tych, którzy nie lubują się w słodyczach:
Kakaowe ciasteczka świąteczne
- 1/2 kg mąki
 - 200g masła
 - 2 jajka
 - kilka łyżek mleka
 - 1 op. cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2-3 łyżki wytrawnego kakao
 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Na 15 min wstawić do lodówki. Rozwałkować cienko i wykrawać kształty. Piec 15-20 min w 180 st. C (uważając, żeby się nie przypaliły). Przestudzone polukrować lukrem z 1 białka i szklanki (lub więcej) cukru pudru. Cukru waniliowego w ciastkach praktycznie nie czuć, więc lukier mile przełamuje ich wytrawność.




0 komentarze