tartomania
18.1.10Przedłużyła mi się nieco przerwa świąteczna. Po części dlatego, że Luby postanowił mi sprzęt lepszy sprawić (i wreszcie całkiem nieźle widzę zdjęcia, które wklejam), a po części ze zmęczenia materiału... Ale już odpoczęłam od gotowania i pisania - mogę wracać roboty.
Jak się mogli przekonać stali Czytelnicy, zaraz po szybkich i prostych makaronach, najbardziej lubię robić tarty. Tarty słodkie i słone zarówno, uwielbiam kruche ciasto z nadzieniem po prostu. Dziś więc pokażę aż dwie tarty, choć tak naprawdę przepis jest jeden. Zagnieść kruche wytrawne, podpiec i na to wsadzić dowolny farsz (obowiązkowo z serem):
Kruche ciasto wytrawne
(na blaszkę 23cm)
- 175g mąki
- 80g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Rozwałkować i wylepić ciastem formę (praktycznie nigdy mi się nie udaje przenieść ciasta w całości do formy, ale nie należy się tym specjalnie przejmować, dziury zakleić). Na ciasto wysypać fasolę lub ponakłuwać widelcem. Podpiec w 200 st. C. aż się zarumieni.
I przykładowe farsze:
Farsz szpinakowo-serowy
- 500g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g mozzarelli lub innego sera startego w wiórki
- 120ml śmietany 30%
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa
Farsz z cukinii i koziego sera
- 2 małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 200g twardego sera koziego
- opcjonalnie orzeszki piniowe
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Cukinie pociąć w plastry, jeżeli nie są młode należy je posolić i na 15min. odstawić by wyszła z nich goryczka. Potem trzeba je przepłukać i w miarę możliwości osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek. Następnie dodać cukinie i podgrzewać je aż zmiękną. Przyprawić do smaku. Ser kozi pokroić w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie cukinie, a na nich ser. Piec ok 10-15min w 200 st. C. aż ser zacznie się rozpuszczać.
0 komentarze