tartomania

18.1.10

Przedłużyła mi się nieco przerwa świąteczna. Po części dlatego, że Luby postanowił mi sprzęt lepszy sprawić (i wreszcie całkiem nieźle widzę zdjęcia, które wklejam), a po części ze zmęczenia materiału... Ale już odpoczęłam od gotowania i pisania - mogę wracać roboty.

Jak się mogli przekonać stali Czytelnicy, zaraz po szybkich i prostych makaronach, najbardziej lubię robić tarty. Tarty słodkie i słone zarówno, uwielbiam kruche ciasto z nadzieniem po prostu. Dziś więc pokażę aż dwie tarty, choć tak naprawdę przepis jest jeden. Zagnieść kruche wytrawne, podpiec i na to wsadzić dowolny farsz (obowiązkowo z serem):


Kruche ciasto wytrawne
(na blaszkę 23cm)
  • 175g mąki
  • 80g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę i sól wymieszać w misce, masło pokroić drobno i wymieszać z mąką, aż zrobią się grudki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, w miarę potrzeby skropić ciasto. Schładzać ok 30min w lodówce.
Rozwałkować i wylepić ciastem formę (praktycznie nigdy mi się nie udaje przenieść ciasta w całości do formy, ale nie należy się tym specjalnie przejmować, dziury zakleić). Na ciasto wysypać fasolę lub ponakłuwać widelcem. Podpiec w 200 st. C. aż się zarumieni.

I przykładowe farsze:

Farsz szpinakowo-serowy
  • 500g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g mozzarelli lub innego sera startego w wiórki
  • 120ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa
Szpinak oczyścić. Cebulę i czosnek pokroić, a następnie zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Nałożyć na podpieczony spód. Jajko roztrzepać ze śmietaną, wymieszać z serem i rozprowadzić równomiernie po szpinaku. Piec ok 20min w 190 st. C, aż wierzch ładnie zbrązowieje.



Farsz z cukinii i koziego sera
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g twardego sera koziego
  • opcjonalnie orzeszki piniowe
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Cukinie pociąć w plastry, jeżeli nie są młode należy je posolić i na 15min. odstawić by wyszła z nich goryczka. Potem trzeba je przepłukać i w miarę możliwości osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek. Następnie dodać cukinie i podgrzewać je aż zmiękną. Przyprawić do smaku. Ser kozi pokroić w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie cukinie, a na nich ser. Piec ok 10-15min w 200 st. C. aż ser zacznie się rozpuszczać.

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.