kurka wodna

27.6.11

Luby przytargał w weekend do domu wielką łubiankę kurek. Roboty z tym było co niemiara, bo czyszczenie tych małych grzybków przyprawia mnie o szaleństwo (i ból w kręgosłupie), ale warto było, oj warto.

I dzisiaj dzięki temu raczyliśmy się pyszną zupą kurkową. Gorąco polecam!

Zupa z kurek
  • ok 300g kurek, oczyszczonych
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1l bulionu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • świeże zioła: tymianek i majeranek - spora garść
  • oliwa
  • 1/2 kubeczka śmietany +1.5 łyżeczki mąki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę również. Jeżeli kurki są duże, przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić nań cebulę i kurki. Dusić do momentu aż cebula się zeszkli a grzyby lekko ściemnieją. Dodać wino, a następnie bulion i ziemniaki oraz część ziół. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki zmiękną. Zmniejszyć ogień do minimum, dokładnie wymieszać śmietanę z mąką i powoli rozrabiać ją z gorącą zupą. Gdy płyn będzie jednolity, zabielić zupę dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Podawać posypane resztą ziół i z grzanką albo dwoma....

Zobacz także

9 komentarze

  1. Apetycznie! Uwielbiam zupę z kurek!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ zjadłabym taką zupkę, faktycznie czyszczenie kurek to masakra, ale później ten efekt! - warto było:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mini serniczki są świetne, za tydzień bedą miały premierę u mnie w domu na urodzinach mojej mamy. Mam szczerą nadzieje że powalą wszystkich na kolana.

    Dzieki wielkie za słodkie inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurki :-) Oj to musi być pyszne.
    Pozdrawiam
    Asia
    http://lavanna.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyszczenie zniechęca... Ale warto - zupa kurkowa i makaron z kurkami wynagradzają trud :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kurki, ale zupy nigdy nie jadlam, nawet na taki pomysl nie wpadlam :S, musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki wszystkim za komentarze.
    Szana, zupę bardzo polecam. Obok sosu śmietanowo-kurkowego do ziemniaków, to jedno z moich ulubionych dań kurkowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż się zasmuciłam! Tak bardzo kocham kurki a nie jadłam ich już dobre 4 lata (niestety w UK nie mogę na nie natrafić). Przepyszna zupka i zostaje mi tylko wyobrażenie sobie tego smaku. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.