kurka wodna
27.6.11Luby przytargał w weekend do domu wielką łubiankę kurek. Roboty z tym było co niemiara, bo czyszczenie tych małych grzybków przyprawia mnie o szaleństwo (i ból w kręgosłupie), ale warto było, oj warto.
I dzisiaj dzięki temu raczyliśmy się pyszną zupą kurkową. Gorąco polecam!Zupa z kurek
- ok 300g kurek, oczyszczonych
- 1-2 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 1l bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka
- świeże zioła: tymianek i majeranek - spora garść
- oliwa
- 1/2 kubeczka śmietany +1.5 łyżeczki mąki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę również. Jeżeli kurki są duże, przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić nań cebulę i kurki. Dusić do momentu aż cebula się zeszkli a grzyby lekko ściemnieją. Dodać wino, a następnie bulion i ziemniaki oraz część ziół. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki zmiękną. Zmniejszyć ogień do minimum, dokładnie wymieszać śmietanę z mąką i powoli rozrabiać ją z gorącą zupą. Gdy płyn będzie jednolity, zabielić zupę dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Podawać posypane resztą ziół i z grzanką albo dwoma....
9 komentarze
Apetycznie! Uwielbiam zupę z kurek!
OdpowiedzUsuńależ zjadłabym taką zupkę, faktycznie czyszczenie kurek to masakra, ale później ten efekt! - warto było:)
OdpowiedzUsuńmini serniczki są świetne, za tydzień bedą miały premierę u mnie w domu na urodzinach mojej mamy. Mam szczerą nadzieje że powalą wszystkich na kolana.
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie za słodkie inspiracje.
Uwielbiam kurki :-) Oj to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
http://lavanna.blox.pl/html
Czyszczenie zniechęca... Ale warto - zupa kurkowa i makaron z kurkami wynagradzają trud :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurki, ale zupy nigdy nie jadlam, nawet na taki pomysl nie wpadlam :S, musi byc pyszna!
OdpowiedzUsuńDzięki wszystkim za komentarze.
OdpowiedzUsuńSzana, zupę bardzo polecam. Obok sosu śmietanowo-kurkowego do ziemniaków, to jedno z moich ulubionych dań kurkowych.
Aż się zasmuciłam! Tak bardzo kocham kurki a nie jadłam ich już dobre 4 lata (niestety w UK nie mogę na nie natrafić). Przepyszna zupka i zostaje mi tylko wyobrażenie sobie tego smaku. Pychota!
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń