groszek w Azji
13.7.11Bardzo lubię chrupiące warzywa przygotowane po azjatycku, a prym wśród nich wiedzie cukrowy groszek. Dzisiaj w wersji z pikantnym kurczakiem.
Kurczak z groszkiem cukrowym po tajsku
(dla 2 osób)
- ok 300g filetu z kurczaka
- 250g groszku cukrowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 malutkich papryczek chili lub piri-piri
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki wody
- olej sojowy
- świeża bazylia (najlepiej tajska)
- ew. pieprz (zwykły lub syczuański)
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paski lub niezbyt dużą kostkę i włożyć do miski. Strączki groszku umyć i oczyścić z włókien (jeśli jest taka konieczność). W miseczce wymieszać sos rybny i ostrygowy, posiekane papryczki, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Powstałą marynatą zalać kurczaka i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę pokroić w piórka. Groszek można zblanszować jeśli nie chcemy by był zbyt twardy.
W woku albo patelni z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć kurczaka, cały czas mieszając, ok 3-4 minuty na dużym ogniu. Dodać 2 łyżki wody, cukier, cebulę oraz groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podawać od razu z ryżem lub makaronem udekorowane dużą ilością bazylii.
4 komentarze
Czy ten groszek polski, już sezon? Czy sprowadzany? Pozdrawiam:) Poluję na groszek:)U mnie dziś było curry z kurczaka, kalafiora, marchwi i cebuli z sosem takim orzechowo-kokosowym (gotowym, ale dobrym) + ryż:)
OdpowiedzUsuńLubię cukrowy groszek, ale tak jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Nieśka, tak groszek jest już na straganach.
OdpowiedzUsuńAsia, jeśli lubisz azjatyckie smaki to polecam :)
Bardzo ciekawy przepis - sam interesuję się kuchnią japońską
OdpowiedzUsuńcyfrografia.blogspot.com