piekielny mamut
23.8.11Dziś na obiad przyrządziłam prostą i piekielnie smaczną (ale też piekielnie ostrą) zapiekankę z ziemniaków i fasolki typu mamut. Oczywiście można jej moc znacznie osłabić dodając mniej (lub wcale) sosu paprykowego i idę o zakład, że taka też będzie pyszna.
Zapiekanka z ziemniaków i fasolki na ostro
(na 3-4 osoby)
- ok 1/2 kg ziemniaków
- 400g fasoli szparagowej typu mamut (lub innej)
- 200g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ajwaru lub domowego sosu paprykowego*
- 1. op mozzarelli
- sól, zioła prowansalskie
- oliwa
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować (tak, by się nie rozpadały). Fasolkę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente. Przecier pomidorowy zmieszać z ajwarem lub sosem paprykowym, doprawić solą i ew ziołami.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nie fasolkę, a wierzch polać sosem pomidorowo-paprykowym. Następnie pokroić mozzarellę w plastry i ułożyć na wierzchu (lub posypać tartą). Zapiekać w 200 st C ok 20 min. aż ser lekko się zbrązowi.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nie fasolkę, a wierzch polać sosem pomidorowo-paprykowym. Następnie pokroić mozzarellę w plastry i ułożyć na wierzchu (lub posypać tartą). Zapiekać w 200 st C ok 20 min. aż ser lekko się zbrązowi.
1 komentarze
E tam osłabiac...mamut to mamut nie jakieś tam mdłe stworzenie:)
OdpowiedzUsuń