piekielny mamut

23.8.11

Dziś na obiad przyrządziłam prostą i piekielnie smaczną (ale też piekielnie ostrą) zapiekankę z ziemniaków i fasolki typu mamut. Oczywiście można jej moc znacznie osłabić dodając mniej (lub wcale) sosu paprykowego i idę o zakład, że taka też będzie pyszna.


Zapiekanka z ziemniaków i fasolki na ostro
(na 3-4 osoby)
  • ok 1/2 kg ziemniaków
  • 400g fasoli szparagowej typu mamut (lub innej)
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ajwaru lub domowego sosu paprykowego*
  • 1. op mozzarelli
  • sól, zioła prowansalskie
  • oliwa
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować (tak, by się nie rozpadały). Fasolkę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente. Przecier pomidorowy zmieszać z ajwarem lub sosem paprykowym, doprawić solą i ew ziołami.
Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nie fasolkę, a wierzch polać sosem pomidorowo-paprykowym. Następnie pokroić mozzarellę w plastry i ułożyć na wierzchu (lub posypać tartą). Zapiekać w 200 st C ok 20 min. aż ser lekko się zbrązowi.

Może jest mało fotogeniczna, ale za to rewelacyjna w smaku :)

* O ostrym domowym sosie paprykowym napiszę już wkrótce.


Zobacz także

1 komentarze

  1. E tam osłabiac...mamut to mamut nie jakieś tam mdłe stworzenie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.