kremowa cukinia
15.8.11Dzięki środowym zakupom u Pana Ziółko eksperymentuję dużo z cukinią i pokrewnymi warzywami. Kwiaty cukinii w cieście, pieczone patisony, małe cukinie prosto z patelni. A dziś wam polecam zupę-krem z cukinii z serem gorgonzola. Ostry ser dodaje tej delikatnej zupie charakteru. Palce lizać :)
Krem z cukinii z gorgonzolą
(na 2-3 osoby)
- ok 500g cukinii (najlepsza młoda, nie za duża)
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 szalotki
- ok 1l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- gorgonzola
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i cebulkę*. Następnie dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem, ziołami i smażyć aż lekko zmięknie. Zalać bulionem i gotować ok 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Nakładać zupę na talerze, pośrodku posypać serem.
* Zamiast smażyć można też cukinię, z oliwą, czosnkiem i ziołami, upiec. Zupa będzie miała wtedy inny, bardziej wyrazisty smak.
4 komentarze
cukinia, zupa, krem... same pyszne rzeczy, a na dodatek wszystko w jednym :>
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Zapraszam do mnie, również na zupę cukiniową. :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Lubię cukinię :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też uwielbiam cukinię, a w tej wersji nawet Luby ją zjada z ochotą ;)
OdpowiedzUsuń