kremowa cukinia

15.8.11

Dzięki środowym zakupom u Pana Ziółko eksperymentuję dużo z cukinią i pokrewnymi warzywami. Kwiaty cukinii w cieście, pieczone patisony, małe cukinie prosto z patelni. A dziś wam polecam zupę-krem z cukinii z serem gorgonzola. Ostry ser dodaje tej delikatnej zupie charakteru. Palce lizać :)


Krem z cukinii z gorgonzolą
(na 2-3 osoby)
  • ok 500g cukinii (najlepsza młoda, nie za duża)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 szalotki
  • ok 1l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • gorgonzola
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i cebulkę*. Następnie dodać cukinię, doprawić solą, pieprzem, ziołami i smażyć aż lekko zmięknie. Zalać bulionem i gotować ok 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Nakładać zupę na talerze, pośrodku posypać serem.

* Zamiast smażyć można też cukinię, z oliwą, czosnkiem i ziołami, upiec. Zupa będzie miała wtedy inny, bardziej wyrazisty smak.

A to kwiaty cukinii, najlepsze w cieście lub faszerowane :)

Zobacz także

4 komentarze

  1. cukinia, zupa, krem... same pyszne rzeczy, a na dodatek wszystko w jednym :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Zapraszam do mnie, również na zupę cukiniową. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna! Lubię cukinię :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam cukinię, a w tej wersji nawet Luby ją zjada z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.