zupa rybna łagodna
8.11.11Tym razem polecam - dla odmiany - zupę rybną w wersji łagodnej. Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku. W mojej wersji nie dodawałam krewetek i nie miksowałam warzyw, przepis podaję z modyfikacjami.
Zupa porowo-ziemniaczana z rybą
(na 4 osoby)
- 2 filety ryby - u mnie świeży dorsz
- 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
- 5 szklanek zimnej wody
- 1 duży por (tylko biała i jasno zielona część)
- 30 g masła
- 1 pełna łyżeczka musztardy (np. dijon)
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g wędzonego łososia
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
- sól, pieprz, słodka papryka
Filety umyć, oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki. Włożyć do średniego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, wlać wodę i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Odstawić z ognia, wyjąć rybę na talerz, wywar zachować.
Pora obrać z zewnętrznych liści, odciąć najbardziej zielone końce, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać i dalej pokroić w poprzek na 1/2 centymetrowe kawałki.
Do drugiego większego garnka włożyć masło, po roztopieniu dodać pory i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę. Dodać musztardę, ziemniaki, zachowany wywar (najlepiej wlać go przez sitko), dodać sól i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 12 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać odłożoną rybę, pokrojonego łososia wędzonego i śmietankę. Wymieszać i odstawić z ognia.
Pora obrać z zewnętrznych liści, odciąć najbardziej zielone końce, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać i dalej pokroić w poprzek na 1/2 centymetrowe kawałki.
Do drugiego większego garnka włożyć masło, po roztopieniu dodać pory i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę. Dodać musztardę, ziemniaki, zachowany wywar (najlepiej wlać go przez sitko), dodać sól i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 12 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać odłożoną rybę, pokrojonego łososia wędzonego i śmietankę. Wymieszać i odstawić z ognia.
5 komentarze
ślicznie wygląda - zupa rybna zawsze kojarzy mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńA z dorszem chyba jeszcze nigdy nie jadłam :)
Już od dłuższego czasu mam w planach ugotowanie zupy rybnej.
OdpowiedzUsuńByć moze wypróbuję właśnie ten przepis...a może zrobię jakąś wariację na jego temat? :)
W każdym razie-zjadłabym. :)
Kulinarna Mania, polecam dorsza bardzo - mi w zupach smakuje wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńKaś, polecam :)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń