sałatka z wędzoną sielawą i agrestem

14.7.13

Dzisiejsza potrawa powstała dzięki lekturze ostatniego numeru Kukbuka. Wśród wielu fantastycznym przepisów na ryby i owoce morza, znalazłam taką oto sałatkę z wędzoną sielawą i agrestem. Pomysł bardzo mi się spodobał, bo jak już wcześniej mogliście się zorientować, lubię połączenie mięsa i owoców. Moja wersja sałatki nieco odbiega od kukbukowej, ale myślę, że jest niemniej smaczna. W każdym razie zachęcam Was do spróbowania takiego połączenia.


Sałatka z wędzoną sielawą i agrestem
(na 2 osoby)
  • 2 wędzone sielawy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 garście dojrzałego agrestu
  • 2-3 garście mieszanki ulubionych sałat
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sos: olej z orzechów włoskich, ocet winny biały, sól
  • świeżo zmielony pieprz
Sielawy obrać ze skóry, a następnie mięso oddzielić od ości (idzie to sprawnie, bo sielawa madość zwarte mięso). Agrest opłukać, osuszyć, pozbawić ogonków. Cebulę posiekać w paski, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. 
W misce wymieszać opłukane i osuszone liście sałat. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. W słoiczku wymieszać składniku sosu, w ulubionych proporcjach. Przed podaniem sałatę polać sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z ciemnym chlebem.


 

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.