oliwki nadziewane fetą w cheddarowej skorupce
23.12.13
Na świąteczne potrawy nieco już za późno, więc zamiast tego proponuję drobną przekąskę na sylwestra lub imprezę karnawałową. Przekąska zdecydowanie jest dla seromaniaków i ludzi, którzy nie wierzą w kalorie ;). Przepis na te wspaniałe oliwki w cheddarowej skorupce znalazłam na blogu Dinner with Julie i musiałam natychmiast wypróbować. Grupa testowała zareagowała na nie więcej niż entuzjastycznie...
Oliwki nadziewane fetą w cheddarowej skorupce
(z podanych proporcji wychodzi 20 kulek)
- 20 oliwek nadziewanych fetą (mogą też być nie nadziewane ale muszą być wypestkowane, chyba że spieszycie się na wizytę do dentysty), odcedzonych
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 i1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki startego cheddara (ok 180g)
- świeżo zmielony pieprz, ewentualnie słodka papryka lub zioła prowansalskie - soli nie dawałam, ale w oryginalnym przepisie jest szczypta
W misce wymieszać mąkę, roztopione masło, ser i przyprawy, aż stworzą jednolite ciasto. Każdą oliwkę osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie kłaść na placku z ciasta i dokładnie zalepić. Ciasto jest dość sypkie, ale nie należy się tym przejmować. Ulepione kulki wsadzić do lodówki na godzinę lub więcej.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. i piec oliwki ok 20 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia - oliwki w środku są bardzo gorące, nawet gdy wierzch już nieco przestygł, także nie należy się na nie rzucać od raz po upieczeniu. Smacznego!
![]() | ||||
Skorupki tuż po upieczeniu są bardzo kruche, potem jest nieco lepiej, ale i tak najlepiej zjeść całą na raz ;). |
A jako, że jutro Wigilia, to - choć przepis mało świąteczny - przy okazji składam Wam, Drodzy Czytelnicy, życzenia spokojnych, miłych i smakowitych Świąt (jakiekolwiek obchodzicie).
0 komentarze