pęczak z brukselką na ostro

10.12.13

Kolejny pomysł na brukselkę, tym razem bardziej na ostro. Oczywiście można zrezygnować z papryczki albo zastąpić ją mniejszą ilością chili w płatkach. Jednak w wersji ostrej takie danie bardzo przyjemnie rozgrzewa w zimowe dni....


Pęczak z brukselką na ostro
(na 2 osoby)
  • 500g brukselki
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki piri-piri
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
Brukselkę obrać z brzydkich liści i obciąć końcówki. Opłukać i poprzecinać na połówki (większe kawałki na ćwiartki). Zagotować wodę i wrzucić brukselkę do osolonego wrzątku. Gotować ok 5 minut, by lekko zmiękła. Pęczak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać.
Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać brukselkę i papryczkę, chwilę podsmażać. Dodać sos ostrygowy, miód i wymieszać. Dodać pęczak i doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podawać z pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

  1. Oj, bardzo zaintrygował mnie ten przepis! Może w końcu przekonam się do brukselki jak przygotuję ją wg Twojego przepisu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na brukselkę:) pewnie do tak podanej ja sama bym się przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kraina, spróbuj, na pewno warto!
    Antenka, dzięki! Warto co jakiś czas testować... ja do niedawana też nie byłam fanką brukselki...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.