roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie z gorgonzoli

23.2.15

Z tymi roladkami to było tak, że zupełnie nietypowo dla mnie miałam na podorędziu większą ilość polędwicy wieprzowej i mogłam sobie poeksperymentować. Wzięłam więc na warsztat przepis z Kwestii Smaku i modyfikowałam, aż uzyskałam zadowalające efekty. I tak: szynka parmeńska jest miłym, ale niekoniecznym dodatkiem, tym bardziej, że smaczniejsze były wg mnie polędwiczki smażone, a nie pieczone. Natomiast jako nadzienie roladki świetnie sprawdza się suszony pomidor - przełamuje słoności sosu i szynki (jeśli jej używamy). Poniżej zatem przepis z moimi modyfikacjami. Gorąco polecam!


Roladki z polędwicy wieprzowej
z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli
(4 porcje)
  • 1 duża polędwica wieprzowa (ok 500g)
  • ok 10 pomidorów suszonych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej z pomidorów suszonych do posmarowania roladek
  • olej do smażenia
  • sos: 2-3 łyżki śmietany 18%, ok 150g sera gorgonzola (lub innego sera z błękitną pleśnią), pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon.Pokroić w poprzek na kawałki o grubości ok 1.5-2 cm. Następnie tłuczkiem roztłuc na cienkie plastry, natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Na każdym plastrze położyć kawałek suszonego pomidora (przekrawałam jeden pomidor na pół i kładłam obie połówki) i ściśle zwinąć. Posmarować olejem z pomidorów po wierzchu.
Na dużej patelni rozgrzać olej i włożyć roladki łączeniem do dołu i smażyć przez około 5 minut aż zrumienią się od spodu, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Obsmażyć jeszcze z pozostałych dwóch stron po około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
W między czasie przygotować sos: w małym garnku wymieszać śmietanę i drobno pokrojony ser i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż gorgonzola się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku. Roladki podawać polane sosem i np z pęczkiem.Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.