sałatka ze szparagami, bobem i kozim serem i trochę obrazków z Krety

29.4.16

Pojechanie na Kretę (czy inną grecką wyspę) w kwietniu to genialny pomysł. W Polsce jest wciąż zimno i często paskudnie, czasem sypnie śniegiem, czasem wyjrzy zimne słońcem, a tam - ciepło (bywało i 27 st. C. :)), wszystko kwitnie, ludzie uśmiechnięci, jedzenie pyszne i do tego te wszystkie produkty, za którymi tęsknię cały rok, jak szparagi, bób czy truskawki. 
A ponieważ za progiem czai się maj i pewnie niedługo u nas pojawią się te pyszności, to mam dla Was sałatkę z nimi w roli głównej (z wyłączeniem truskawek ;)). Poza tym sałatka zawiera kozi twarożek oraz smażony boczek (można pominąć), więc może robić za porządny lunch i jest naprawdę pyszna.


Sałatka ze szparagami, bobem i kozim serem
(duża micha)
  • 1 niezbyt duży pęczek szparagów
  • ok 300g świeżego, łuskanego bobu
  • 2-3 garście umytej, osuszonej rukoli
  • 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie), pokrojonego w kostkę
  • 1 małe opakowanie twarożku koziego
  • sól, pieprz 
  • oliwa
  • dressing: 3-4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku zmiażdżony, pół łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli, ew cukru
Bób krótko gotować w osolonej wodzie (musi być jędrny, nie rozpadający się), odcedzić i przelać zimną wodą. Gdy nieco ostygnie obrać ze skórki. Szparagi umyć, pozbyć się zdrewniałych końców, pokroić na kawałki ok 5 cm. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i dodać boczek. Smażyć aż nieco zbrązowieje. Dodać szparagi i smażyć aż nieco zmiękną (powinny być al dente, ale jeśli nie lubicie chrupiących szparagów, możecie je wcześniej zblanszować). Odstawić żeby nieco przestygły
W dużej misce wymieszać rukolę z bobem oraz szparagami i boczkiem. W szklance/słoiku wymieszać dokładnie składniki dressingu i polać całość. Na wierzch u łyżką wykładać kleksy z koziego twarożku. Smacznego!


A na zachętę trochę kreteńskich widoków...















Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.