sałatka z marynowanej ośmiornicy

27.4.16

Z lekkim przerażeniem stwierdziłam, że minął prawie miesiąc bez blogowania. Tak to jest jak człowiek wyjedzie na długie, rajskie wakacje, a po powrocie nie może się dostosować do otaczającej rzeczywistości. Na szczęście zostają wspomnienia, zdjęcia (tych w tym roku mam nadmiar i problemy z selekcją), no i smaki. Weźmy na przykład taką sałatkę z ośmiornicy - w każdej nadmorskiej knajpie kreteńskiej podają ją nieco inaczej, ale prawie zawsze będzie pyszna. A w domowych warunkach jest prosta do zrobienia i jeśli tylko uda się wam kupić ośmiornicę (zdarzają się świeże na różnych targach rybnych, śniadaniowych, ale może być też mrożona - taką znajdziecie w niektórych supermarketach) warto spróbować. Gorąco polecam! 


Sałatka z marynowanej ośmiornicy
  • 1 ośmiornica o wadze ok 750g-1kg, świeża lub rozmrożona
  • 1/3 szklanki białego octu (winnego lub jabłkowego)
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku (oregano, moim zdaniem, wypada tu dość intensywnie, dlatego proponuję by zastąpić je tymiankiem)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • marynata: 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/3 szklanki oliwy, 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 
  • sałata, 1 niewielki ogórek, 2 pomidory, 1 mała czerwona cebula, natka pietruszki
Przygotowania należy zacząć co najmniej dzień wcześniej.
Gotowanie i marynowanie ośmiornicy:
Ośmiornicę umyć i oczyścić (o czyszczeniu świeżej pisałam poprzednio, rozmrożona nie powinna mieć wnętrzności, ale nadal trzeba wyciąć część z oczami i pozbyć się kolca). W szerokim rondlu zagotować wodę (niezbyt dużo, nie musi zakrywać w pełni ośmiornicy) z octem, sokiem z cytryny, liśćmi laurowymi, solą oraz tymiankiem (lub oregano). Choć niektóre przepisy nakazują kilkukrotne włożenie ośmiornicy do wrzątku przed gotowaniem - ja pominęłam ten krok i nic się nie stało (mrożona ośmiornica jest już wystarczająco "skruszała"). Zatem, od razu należy włożyć ośmiornicę do gotującej się wody z przyprawami, zmniejszyć ogień i najlepiej przykryć garnek. Ośmiornicę w zależności od wagi należy gotować ok 45-60 min. (moja ważyła 750 g a gotowała się 45 minut i wyszła idealnie) - musi być jędrna ale nie gumiasta. Najlepiej kawałeczek odkroić i spróbować.
Gotową ośmiornicę odcedzić, wystudzić, przy pomocy papierowego ręcznika można (ale nie trzeba!) ściągnąć skórę i część przyssawek z szerszych partii ramion, całość pokroić na kawałki. 
W misce połączyć składniki marynaty. Do dużego pudełka włożyć pokrojoną ośmiornicę i zalać marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na dobę - może stać tak kilka dni i stanowić samodzielną przekąskę.
Przygotowanie sałatki:
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, sałatę porwać. Duży płaski talerz wyłożyć porwanymi liśćmi sałaty, na wierzch rozłożyć pomidory, ogórki i cebulę. Następnie wyłożyć marynowaną ośmiornicę (wraz z marynatą).  Całość posypać posiekaną natką pietruszki, podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.