tarta z kozim serem i cukinią

17.8.16

Niby dopiero połowa sierpnia, ale czuć że lato powoli się kończy. Z resztą pogoda w ogóle nie rozpieszczała mnie w tym roku. Ale przynajmniej można się nacieszyć letnimi warzywami i owocami, bo one - na przekór wszystkiemu - rosną jak szalone i atakują z każdego straganu ;). Teraz mam fazę na pomidory i cukinie, właściwie moja lodówka do niedawna była nimi wypełniona po brzegi. Pomidory wylądowały w sosie, który będzie idealnym pocieszeniem zimą. A cukinie, między innymi, poszły do takiej pięknej tarty. Nie dość, że cieszy oko, to jeszcze fantastycznie smakuje - zarówno na ciepło, jak i na zimno... Można zabrać na piknik, jeśli tylko zdarzy się bezdeszczowy weekend (albo urządzić piknik w salonie).


Tarta z kozim serem i cukinią
  • 1 płat chłodzonego ciasta francuskiego (lub rozmrożonego), odpowiednio duży by wyłożyć formę do tarty
  • 2 średnie cukinie (najlepiej żółta i zielona), umyte i osuszone
  • 1 duża roladka koziego sera
  • garść świeżego tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • tarty parmezan
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Formę do tarty wyłożyć ciastem, dociskając je dokładnie do brzegów (i usuwając nadmiar ciasta). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok 10-12 minut  obciążone fasolkami lub inną formą. Następnie zdjąć obciążenie i piec ok 5 minut, aż spód się zrumieni.
W międzyczasie pokroić ser kozi i cukinię w plastry (do krojenia cukinii używam mandoliny). Na podpieczonym spodzie ułożyć naprzemiennie plastry cukinii i sera, posypać listkami tymianku. W miseczce wymieszać roztopione masło z miodem i posmarować wierzch nadzienia. Na koniec całość posypać tartym parmezanem. Zapiekać ok 25-30 minut, aż do zrumienienia. Podawać ciepłe lub zimne skropione sosem balsamicznym. Smacznego!





Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.