galette z nadzieniem serowym i wiśniami
8.8.16
Dzisiaj coś na osłodę początku tygodnia: galette z nadzieniem serowym i wiśniami. Idealne połączenie kruchego ciasta, sernika i do tego pyszne owoce. Uwielbiam! Oryginalny przepis znalazłam na smittenkitchen.com, ale zmodyfikowałam go, zastępując jeżyny wiśniami z frużeliny. Coś pysznego... idealne jeśli macie ochotę na deser, ale nie możecie się zdecydować, co tak naprawdę chcecie zjeść ;)
Galette z nadzieniem serowym i wiśniami
(na formę o średnicy 23 cm)
Na frużelinę
- 500g wiśni
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- opcjonalnie 3 łyżki wiśniówki
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, a następnie wrzucić do rondelka. Dodać sok z połowy cytryny, wiśniówkę i cukier. Wymieszać i zagotować. Odlać jedną chochelkę do miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Następnie dodać całość do owoców, wymieszać i ponownie zagotować. Włożyć do słoika.
Na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła
- 1/4 szklanki jogurtu lub śmietany 18%
- 3 łyżki zimnej wody
- nadzienie: 200g twarogu (jak na sernik), 1 jajko i 1 białko jajka, 5-7 łyżek cukru, skórka starta z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, szczypta soli, wiśnie z frużeliny
- na wykończenie: żółtko rozkłócone z 1 łyżeczką wody, cukier gruboziarnisty
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami aż zacznie przypominać mokry piasek. Dodać jogurt lub śmietanę , wymieszać i zagnieść jednolite ciasto (w razie potrzeby dodając wodę). Wstawić do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem (opcjonalnie).
Przygotować nadzienie: w misce zmiksować twaróg z jajkiem i białkiem jajka, aż będzie puszysty. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową i sól. Zmiksować krótko, do połączenia składników.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (jeśli ciasto robi się zbyt miękkie, należy znów wstawić je do lodówki). Musi mieć średnicę sporo większą niż forma, żeby można było brzegi wyłożyć na nadzianie. Przełożyć ciasto do formy, zostawiając wywinięte brzegi. Do środka wlać nadzienie serowe. Rozłożyć na wierzchu wiśnie, a następnie wykałaczką powciskać je do środka, na wierzchu robiąc zawijasy z soku. Delikatnie zebrać brzegi ciasta i wyłożyć na wierzch serowego nadzienia (nie dociskając, bo się zanurzy w masie). Wierzch wywiniętego brzegu posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem. Piec ok 35 minut, do momentu gdy brzegi się zrumienią, a nadzienie serowe - zestali. Po ostygnięciu ciasto warto włożyć do lodówki, dzięki temu nadzienie serowe będzie bardziej spójne. Smacznego!
0 komentarze