ciastka z porzeczkami, czekoladą i makiem
1.8.16
Przepis na te ciastka krąży po sieci i od jakiegoś czasu przymierzałam się żeby je zrobić. Powód pierwszy: zawierają porzeczki. Powód drugi: zawierają czekoladę. Powód trzeci: są to klasyczne domowe brzydactwa, przy których nie musisz się przejmować ich wyglądem - i tak zjesz je zanim ktokolwiek zobaczy ;) Powód czwarty: są cudownie chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Zmodyfikowałam oryginalny przepis, dodając do nich mak, bo po tym cieście uważam, że mak i porzeczki to doskonała para. Uwaga: ciasteczka są z tych co uzależniają...
Ciastka z porzeczkami, czekoladą i makiem
(ok 18-20 sztuk w zależności od wielkości nakładanych porcji)
- 125 g chłodnego masła
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżka maku
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 70g drobno posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna po połowie)
- ok 100 g czerwonej porzeczki
Mąkę, cukier puder, mak i sól przesiać do miski. Dodać jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ręcznie lub w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Dodać większość porzeczek i znów wymieszać, tym razem delikatnie. Włożyć ciasto na 10 minut do zamrażalnika (będzie się wygodniej formowało).
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki z ciasta za pomocą łyżki i układać na blasze lekko rozpłaszczając. Ciastka w czasie pieczenia mocno się rozpłaszczą, więc należy zachować odstępy między nimi. Pozostałe porzeczki wcisnąć w rozpłaszczone ciastka. Piec ok 15-20 minut (w oryginale zaledwie 10, ale moje po tym czasie były blade). Ciastka mają się zrumienić na brzegach. Przestudzić i jeść :) Smacznego!
0 komentarze