jesienne ciasto z jabłkami, czekoladą i bakaliami

10.10.16

Zimno, szaro deszczowo. Jesień pełną gębą. Trzeba szukać pocieszenia w kuchni, nie za oknem. I ja mam dla Was dzisiaj idealne jesienne ciasto na pocieszenie.Nie zawiera wymyślnych składników, prezentuje się najzwyczajniej na świecie i najlepiej smakuje z kubkiem gorącej herbaty. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.


Jesienne ciasto z jabłkami, czekoladą i bakaliami
(forma 22x28 cm)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 30g rodzynek (w org: pół na pół żurawiny i rodzynek)
  • 3/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych (org. 1 szklanka orzechów włoskich)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 5-6 łyżek stopionego masła
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i po 10 minutach odsączyć. Czekoladę posiekać na kawałki (orzech też - jeśli ich używacie). Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem i kardamonem.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę (org 10 minut, ja ubijałam 5 na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając, dodawać stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło. Mąkę przesiać do miski z jajkami i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Dodać jabłka, migdały, żurawinę i rodzynki oraz czekoladę - delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec ok 40 min (sprawdzić patyczkiem - jeśli suchy, można wyjmować). Podawać posypane cukrem pudrem albo obłożone masą krówkową (tej wersji muszę spróbować, ale na pewno jest pyszna!). Smacznego!

Zobacz także

4 komentarze

  1. uwielbiam ciasta z bakaliami i czekoladą,
    przepyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Ciasta z jabłkami są moimi ulubionymi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że przepis wam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że w przepisie, którego tytuł zawiera słowo "jabłka", podanie ich ilości jest kluczowe.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.