pieczona gęś z jabłkami i żurawiną

4.11.16

Tak naprawdę tę gęś upiekłam parę miesięcy temu, ale uznałam, że przepis najlepiej podać w listopadzie, kiedy to sezon na tego wspaniałego ptaka się rozpoczyna. Szukajcie młodej Gęsi Owsianej lub Białej Kołudzkiej - te są nasze i najsmaczniejsze :). Umówmy się też, że gęś to wielkie ptaszysko, więc najlepiej zaprosić na nią rodzinę lub znajomych (szczególnie jak się zobowiążą do zrobienia dodatków - u nas było na bogato, goście przynieśli pieczone ziemniaki i bataty, topinambury i fenkuły...). Nadzianie gęsi jabłkami to niby klasyk, ale tutaj z twistem, bo jabłka i żurawina moczyły się w cydrze. Inspirowałam się kilkoma przepisami, ale chyba najbardziej tym ze strony Skumbrie w tomacie. Poniżej moja wersja....


Gęś faszerowana jabłkami z żurawiną i cydrem
(na 5-6 osób)
  • 4,5-5 kg młoda gęś owsiana
  • do natarcia gęsi:4 ząbki czosnku, sól, pieprz,  1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 duże, kwaśne jabłka
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cydru
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
Gęś umyć i osuszyć (jeśli używamy mrożonej, trzeba ją rozmrozić najlepiej w lodówce, co może zająć do 2 dni). Podroby - jeśli są - należy odłożyć i zużyć do innej potrawy. Jeśli wewnątrz gęsi znajduje się duża warstwa tłuszczu, najlepiej ją usunąć (i przetopić na smalec). 
Wszystkie składniki do natarcia gęsi zmiażdżyć w moździerzu i dokładnie wymieszać, następnie natrzeć nimi ptaka z wierzchu i w środku. Odstawić na co najmniej godzinę (można zawinąć w folię i dostawić na noc, tylko pamiętać żeby wyjąć ją ze 2 godziny przed pieczeniem).
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę (usuwając gniazda nasienne). Następnie w misce wymieszać z żurawiną, cydrem i tymiankiem i odstawić na pół godziny.
Gęś nadziać jabłkami z żurawiną, a otwór zaszyć bawełnianą nicią lub zabezpieczyć wykałaczkami. 
Ponieważ moja gęś mieściła się ledwo ledwo w brytfance, postanowiłam skorzystać z metody pieczenia podpatrzonej na Kwestii Smaku: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Gęś ułożyć na jednym boku, skrzydłem go góry i piec bez przykrycia przez 40 minut. Następnie przewrócić gęś na drugi bok (również skrzydłem do góry) i piec następne 40 minut, również bez przykrycia.
Ostrożnie odlać część tłuszczu zgromadzonego w naczyniu (z niego też da się uzyskać smalec), a gęś położyć w naczyniu piersiami do góry. Zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec ok godzinę pod przykryciem, a następnie gęś odkryć (można też polać tłuszczem z cydrem i piec ok godzinę bez przykrycia. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i dać jej odpocząć przez 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!





Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.