zupa z pieczonego kalafiora i kalarepki na jesienne smutki
15.11.16
Za oknem szaro, z komputera atakuje polska i światowa rzeczywistość, a na dodatek dopadło mnie przeziębienie. Same nieszczęścia. Jedyne co mnie ratuje to dobre jedzenie, więc zwlekam się z łóżka i gotuję wspaniałą, sycąco-rozgrzewającą zupę, którą podpatrzyłam na Kwestii Smaku. Dodałam do niej płatków chili, pasują idealnie do kremowej konsystencji zupy i chipsów z jarmużu. Tak, tak chipsy z jarmużu też tam są, choć można je pominąć, to jednak zachęcam żebyście spróbowali pełnej wersji - roboty z nimi mało, a za to smak doskonały i w zupie wypadają super.
Zupa z pieczonego kalafiora i kalarepki
z jarmużowymi chipsami
(4 porcje)
- 1 kalafior
- 2 niezbyt duże kalarepki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kumin, sól, pieprz
- oliwa
- 1 litr bulionu
- 250 ml mleko krowiego (lub kokosowego)
- płatki chili (opcjonalnie
- chipsy z jarmużu (100 g jarmużu paczkowanego, sól, oliwa)
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa obrać, a następnie pokroić w kostkę (czosnek wystarczy przekroić na pół), a kalafiora podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kuminu oraz skropić 2-3 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszać dokładnie i wyłożyć na blachę (starając się rozłożyć jedną warstwę). Piec ok 40 minut.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i gotować ok 3 minuty, a następnie zmiksować z dodatkiem mleka. Dodać ok 2 łyżeczek kuminu i wymieszać. Podawać z płatkami chili, czipsami z jarmużu, ew. skropić odrobiną oliwy. Smacznego!
CHIPSY Z JARMUŻU: Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (znów dość luźno w jednej warstwie). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec ok 10 minut.
0 komentarze