tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole
26.6.17
Wybaczcie to milczenie, ale niestety doba ma tylko 24 godziny, a rzeczy do zrobienia wciąż przybywa. Gdzie te wakacje? Chyba tylko na talerzu, bo już i fasolka szparagowa tanieje i maliny się pokazały, no i jest bób w cenie, która nie przyprawia o zawał... Z tej okazji wersja letnia roladek z tortilli, nieco odchudzona i napakowana bobem, pomidorkami koktajlowymi i guacamole. Tortillę można pociąć na roladki, a można też zabrać w całości, np. jako lunch do pracy. 
Tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole
(3 tortille)
- 3 duże placki pszennej tortilli
 - 1 puszka odsączonego tuńczyka
 - ok 500 g bobu
 - 4 łyżki posiekanego szczypiorku
 - 10-12 pomidorków koktajlowych
 - 4-5 korniszonków chili
 - 8-9 łyżek guacamole
 - sól, pieprz
 - duża garść liści bazylii
 - opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy
 
Bób
 ugotować al dente, schłodzić pod strumieniem zimnej wody i obrać ze 
skórek. Korniszony i pomidorki pokroić w plasterki. W misce wymieszać 
tuńczyka z pomidorkami, szczypiorkiem, korniszonami, bobem i porwanym 
listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem, ew odrobiną oliwy. Na każdym
 placku rozsmarować 2-3 łyżki guacamole, następnie równo rozłożyć 
nadzienie i zwinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem na roladki lub jeść w
 całości. Smacznego! 





0 komentarze