placki z jabłkami i sosem karmelowym

5.9.17

Trochę się tu cicho zrobiło, ale wyłącznie dlatego, że doba ma tylko 24 godziny. Duże niedopatrzenie, bo ostatnio czasowo się nie wyrabiam. I nie mogę obiecać, że będzie lepiej. Jesień przyszła na całego, co oznacza, że zasób dobrego światła do zdjęć będzie się dramatycznie kurczył. Na dodatek mam ochotę zawinąć się w kocyk i zapaść w długi sen jesienno-zimowy. No i na fali lekko depresyjnych myśli powstały dzisiejsze placki. Bardzo delikatne i puszyste, z kwaśnym jabłkiem środku i słodkim sosem karmelowym na zewnątrz. Istna jesienna poezja, od razu mi lepiej.


Placki z jabłkami i sosem karmelowym
(2-3 porcje)
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju+ do smażenia
  • sos karmelowy: 100 g drobnego cukru, 50 g masła, 100 ml śmietanki 35% lub 30%, szczypta soli
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem waniliowym, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wmieszać do niej jabłka. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i smażyć placki partiami do zrumienienia z obu stron. 
Przygotowanie sosu karmelowego: wsypać cukier do garnka o grubym dnie i podgrzewać na dużym ogniu, aż się roztopi, lekko zbrązowi (uwaga żeby nie przypalić). Zmniejszyć temperaturę i dodać masło, wymieszać aż się rozpuści. Dodać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po lekkim przestudzeniu podawać z plackami. Im chłodniejszy będzie sos, tym gęstsza będzie jego konsystencja. Smacznego!

 

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.