krem cukiniowo-pomidorowy
27.9.17
Rzutem na taśmę mam dla Was przepis na szybką jesienną zupę, bo bez zup o tej porze roku się nie da. A że jest to pełnia sezonu na cukinię - moją ulubioną odmianę dyni - to proszę bardzo, nieco bardziej rozbudowana wersja klasycznego cukiniowego kremu. Pomidory dodają słodko-kwaskowego aromatu lata, a chili rozgrzewa - idealne danie na zimne i deszczowe dni.
Krem cukiniowo-pomidorowy
- 500 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 puszka pomidorów (lub dwa sparzone dojrzałe pomidory)
- 800-1000 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekać. W szerokim
rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i szalotkę. Następnie dodać
cukinię, doprawić solą, pieprzem, ziołami i smażyć aż lekko zmięknie.
Dodać pomidory oraz przyprawy, wymieszać. Dodać gorący bulion i gotować ok 10 min. Następnie garnek zdjąć z ognia, zawartość zmiksować blenderem, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub krakersami.
0 komentarze