krem z buraka z mlekiem kokosowym

13.1.15

Pozostając w czerwieniach i klimatach wegetariańskich polecam Wam kolejny genialny przepis z książki Marty Dymek Jadłonomia. Kuchnia roślinna. Na pierwszy rzut oka połączenie zwykłego, przaśnego buraka i wyrafinowanego, egzotycznego mleka kokosowego jest ryzykowane, ale naprawdę warto się zdobyć na odwagę. Mleko i burak bardzo ładnie zgrywają się swoją słodyczą i wyrazistym smakiem, a żeby nie było zbyt mdło, można dodać ostrą papryczkę. Ta zupa to odkrycie tej zimy!


Krem buraczany na mleku kokosowym
(na 4 osoby)
  • 3 duże buraki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • duża puszka mleka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut (ja piekłam godzinę). 
Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić, a następnie obrać i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka odłożyć i pokroić w cienkie paseczki, jeśli chcemy ich użyć do przystrojenia zupy.
Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu. 
Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki (jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw). Podawać z natką pietruszki lub kolendry oraz z paseczkami buraka. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

  1. buraczki z dodatkiem mleczka kokosowego- to musiało smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, połączenie - jak się okazało - doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.