tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole

26.6.17

Wybaczcie to milczenie, ale niestety doba ma tylko 24 godziny, a rzeczy do zrobienia wciąż przybywa. Gdzie te wakacje? Chyba tylko na talerzu, bo już i fasolka szparagowa tanieje i maliny się pokazały, no i jest bób w cenie, która nie przyprawia o zawał... Z tej okazji wersja letnia roladek z tortilli, nieco odchudzona i napakowana bobem, pomidorkami koktajlowymi i guacamole. Tortillę można pociąć na roladki, a można też zabrać w całości, np. jako lunch do pracy. 


Tortilla z tuńczykiem, bobem i guacamole
(3 tortille)
  • 3 duże placki pszennej tortilli 
  • 1 puszka odsączonego tuńczyka
  • ok 500 g bobu
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 korniszonków chili
  • 8-9 łyżek guacamole
  • sól, pieprz 
  • duża garść liści bazylii
  • opcjonalnie 1-2 łyżki oliwy
Bób ugotować al dente, schłodzić pod strumieniem zimnej wody i obrać ze skórek. Korniszony i pomidorki pokroić w plasterki. W misce wymieszać tuńczyka z pomidorkami, szczypiorkiem, korniszonami, bobem i porwanym listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem, ew odrobiną oliwy. Na każdym placku rozsmarować 2-3 łyżki guacamole, następnie równo rozłożyć nadzienie i zwinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem na roladki lub jeść w całości. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.