pieczona dorada z ratatouille

9.5.18

Dorada to ryba, która kojarzy mi się nieodmiennie z Grecją, więc zawsze chętnie ją jem i kupuję. Tym razem postanowiłam podać ją z uproszczonym ratatujem, czyli prowansalską potrawką z warzyw. W pełnoprawnym ratatouille'u powinna być papryka i słodkie, letnie pomidory, no ale do pysznych pomidorów jeszcze daleko, więc puszkowe musiały wystarczyć. Papryki zaś nie jadam, ale niech was to nie powstrzymuje przed wrzuceniem jej do gara...
Na koniec dodam, że całość robi się dość szybko, w sam raz na obiad w środku tygodnia.



Pieczona dorada z ratatouille
(dla 2 osób)
  • 2 średnie dorady
  • 1 cytryna
  • świeże zioła - u mnie rozmaryn, tymianek i szałwia
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Doradę oczyścić z łusek (jeśli tego wymaga), umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą, solą i pieprzem, umieścić w naczyniu żaroodpornym również natartym oliwą, obłożyć ziołami, czosnkiem (w skórce) i kawałkami cytryny - część z tych rzecz włożyć do wnętrza ryb, wcześniej również natartego oliwą, solą i pieprzem.
Włożyć naczynie do piekarnika i piec ok 35-40 minut (mięso ma być białe i łatwo się oddzielać).


Ratatouille
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Bakłażana pokroić w kostkę, wrzucić na durszlak i posypać solą - zostawić na 15 minut żeby puścił sok. Następnie opłukać. Cukinię i cebulę również pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek wraz z cebulą. Następnie dodać odcedzonego bakłażana i chwilę smażyć aż zmięknie. Dodać cukinię, wymieszać i znów smażyć koło 5 minut. Dodać pomidory, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Chwilę dusić by warzywa były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Podawać z doradą lub zjeść z chlebem. Smacznego!

Zobacz także

3 komentarze

  1. Uwielbiam tą rybę! Pysznie podana! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie miałam okazji tak przygotować ryby, ale już wiem, że na pewno w niedługim czasie ją zrobię. Za to mogę podzielić się świetnym przepisem z https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdyż właśnie niedawno takie danie miałam okazję robić.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.