odrobina luksusu
11.5.08
Sezon szparagowy w pełni, co koniecznie trzeba wykorzystać. A ostatnio tak się złożyło, że w lodówce miałam szparagi, szynkę szwarcwaldzką i prawdziwy parmezan, w związku z tym postanowiłam trochę zaszaleć i wymodziłam farfalle (albo fusilli) de lux ;)
Żeby przyrządzić takie cudo na dwie osoby potrzebujemy:
Szparagi obrać* lub nie** (odcinając zdrewniałe końcówki), pokroić na kawałki i przepłukać, wrzucić na osolony wrzątek na 3-4 min. i odcedzić (można też podgotować szparagi na parze). Wstawić wodę na makaron. Posiekać cebulę i zeszklić na dość dużej ilości oliwy. Pociąć szynkę na podłużne kawałki, dorzucić do oliwy. Kiedy makaron będzie dochodził, do sosu wrzucić szparagi i całość doprawić (nie przesadźcie z solą, gdyż sama szynka jest już dość słona). Wymieszać z odcedzonym, ugotowanym makaronem, nałożyć to talerzy i suto posypać startym parmezanem. Coś pysznego!
*Do dziś dziękuję Kuchni TV (nie pamiętam co to był za program) za instruktaż obierania szparagów.
** Obecnie nie obieram zielonych szparagów
Żeby przyrządzić takie cudo na dwie osoby potrzebujemy:
- ok. 1/2 standardowego pęczka zielonych szparagów
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 1 małą cebulę
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową
- oliwę
- parmezan
Szparagi obrać* lub nie** (odcinając zdrewniałe końcówki), pokroić na kawałki i przepłukać, wrzucić na osolony wrzątek na 3-4 min. i odcedzić (można też podgotować szparagi na parze). Wstawić wodę na makaron. Posiekać cebulę i zeszklić na dość dużej ilości oliwy. Pociąć szynkę na podłużne kawałki, dorzucić do oliwy. Kiedy makaron będzie dochodził, do sosu wrzucić szparagi i całość doprawić (nie przesadźcie z solą, gdyż sama szynka jest już dość słona). Wymieszać z odcedzonym, ugotowanym makaronem, nałożyć to talerzy i suto posypać startym parmezanem. Coś pysznego!
Zdj. wykonane w 2008 roku |
Zdj. wykonane w 2016 roku |
*Do dziś dziękuję Kuchni TV (nie pamiętam co to był za program) za instruktaż obierania szparagów.
** Obecnie nie obieram zielonych szparagów
2 komentarze
Mniam :) Brzmi pysznie... powodzenia w nowym miejscu :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak szybka reakcja ;) dzięki.
OdpowiedzUsuń